Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΠΑ

Μάχη με πολλές δασικές πυρκαγιές, που εξαπλώνονται τάχιστα στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ, δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ κήρυξε κατάσταση καταστροφής για 60 κοινότητες την Τρίτη, προκειμένου να συντονιστεί καλύτερα η βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Οι πυρκαγιές στα βόρεια της πολιτείας απείλησαν κατοικημένες περιοχές που χρειάστηκε να εκκενωθούν.

«Οι Τεξανοί καλούνται να περιορίσουν τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σπινθήρες και να λάβουν προφυλάξεις για να διασφαλίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», προειδοποίησε ο κυβερνήτης. Ισχυροί άνεμοι, ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και περιοχές με ξεραμένο γρασίδι τροφοδοτούν τις πυρκαγιές.

Ο Άμποτ δεν αναμένει βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, με τις Αρχές να ανησυχούν ότι οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες. Μέχρι χθες Τρίτη το μέτωπο της πυρκαγιάς είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος και σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 780 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης μέσα σε ένα 24ωρο και εξαπλώνεται γρήγορα.

Αστυνομικοί πάνε από πόρτα σε πόρτα για να απομακρύνουν τους κατοίκους

Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την μικρή πόλη Canadian του του Τέξας κοντά στα σύνορα με την πολιτεία της Οκλαχόμα.

«Μοιάζει με το τέλος του κόσμου. Όλα τα δέντρα είναι καλυμμένα με λευκή τέφρα», είπε στο CNN ένας καταστηματάρχης στην πόλη . Οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη είναι αποκλεισμένοι και οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο στο γυμναστήριο του σχολείου.

Στην κωμόπολη Πάμπα, περίπου 65 χλμ νοτιοδυτικά του Canadian αστυνομικοί και εκπρόσωποι των Αρχών πάνε από πόρτα σε πόρτα για να απομακρύνουν τους κατοίκους.

Πυρκαγιές μαίνονται και στην πολιτεία της Νεμπράσκα. Η μεγαλύτερη φωτιά μέχρι σήμερα προκλήθηκε, όπως φαίνεται, από χλοοκοπτικό. Μία από τις πυρκαγιές του Τέξας πέρασε επίσης στην άλλη πλευρά, στην Οκλαχόμα με τις τοπικές Αρχές να καλούν κατοίκους περιοχών που απειλούνται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Πηγή: iefimerida.gr