Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και αιγυπτιακής εταιρείας για προμήθεια δεκάδων χιλιάδων χειροβομβίδων, φέρνουν στο προσκήνιο οι έρευνες που τρέχουν για τον σοβαρό τραυματισμό του οπλίτη της ΕΛΔΥΚ από έκρηξη χειροβομβίδας. 

Οι όροι της σύμβασης που έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο Φιλελεύθερος δείχνουν ότι οι εν λόγω χειροβομβίδες θα έπρεπε να τεθούν εκτός στρατεύματος 10 χρόνια μετά την κατασκευή τους.

Η επίμαχη σύμβαση, προνοούσε την προμήθεια πέραν των 75.000 χειροβομβίδων από αιγυπτιακή εταιρεία. Ενεργοποιήθηκε τον χειμώνα του 2008 και τα συμβαλλόμενα μέρη ήταν το Υπουργείο Άμυνας και η εταιρεία της γειτονικής χώρας. Είχαν ως χρονολογία κατασκευής το 2008 και παραλήφθηκαν από την Εθνική Φρουρά τον Απρίλιο του 2009. Σε ένα από τα εδάφια της σύμβασης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι εν λόγω χειροβομβίδες είχαν εγγύηση πέντε χρόνια και όριο ζωής 10 ετών με βάση το έτος κατασκευής τους.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η Εθνική Φρουρά είχε προμηθεύσει με αιγυπτιακές χειροβομβίδες την Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά τον περασμένο χρόνο. Προηγήθηκε αίτημα από την ΕΛΔΥΚ εντός του 2023 με την Εθνική Φρουρά να χορηγεί συγκεκριμένο αριθμό για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Να σημειωθεί ότι η ΕΛΔΥΚ έχει το δικό της οπλισμό, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις προμηθεύεται στρατιωτικό υλικό και από την Εθνική Φρουρά.