Τηλεόραση Ραδιόφωνο
FARMERS

Αργά το απόγευμα αποχώρησαν από το κέντρο των Βρυξελλών οι αγρότες που διαδήλωναν στην πλατεία Σουμάν της βελγικής πρωτεύουσας, μπροστά από το κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ και το κτήριο της Κομισιόν, με την ευκαιρία της συνεδρίας του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι τελευταίοι αγρότες απομακρύνθηκαν από την πυροσβεστική από σημείο στη λεωφόρο Λουά (που αποτελεί κεντρική αρτηρία, η οποία συνδέει το τούνελ κάτω από την πλατεία Σουμάν και την περιοχή των θεσμών της ΕΕ με το αστικό κέντρο των Βρυξελλών) ώστε να κατασβεστεί μικρή φωτιά που είχε ανάψει στο σημείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, που επικαλείται το πρακτορείο Belga, οι αστυνομικές αρχές υπολογίζουν πως περίπου 900 τρακτέρ κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια που προκλήθηκαν. Οι αγρότες αποχώρησαν με αστυνομική συνοδεία.

Η αποχώρηση των αγροτών ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα, με την Αστυνομία των Βρυξελλών να προειδοποιεί μέσω Twitter για επιπτώσεις στην τροχαία κίνηση. Σύμφωνα πάντα με το Belga, οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται τη στιγμή που στο κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ, οι Υπουργοί Γεωργίας συζητούν μέτρα στήριξης των αγροτών μέσω κυρίως της μείωσης του διοικητικού άχθους και της γραφειοκρατίας.

Κατά τα επεισόδια, ορισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία όταν έριξαν πάσαλους και μπουκάλια σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης κανόνια νερού κατά φωτιάς που άναψαν οι διαδηλωτές στη λεωφόρο Έτερμπεκ, σε γέφυρα κάτω από τη λεωφόρο Λουά.

Διαδηλωτές που έσπασαν τον κλοιό της Αστυνομίας είχαν επίσης ρίξει αυγά κατά κτηρίων της ΕΕ, καθώς και λιπάσματα κατά αστυνομικών και των οχημάτων τους.