Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το πάρτι του αιώνα στήθηκε στο σπίτι της γιαγιάς Καλλούς στη Γερμασόγεια, καθώς έσβησε τον αριθμό εκατό στη γενέθλια τούρτα της με τους παρευρισκόμενους να εύχονται «και του χρόνου». 

Τα φετινά της γενέθλια και η παρουσία των «καναλιών» στο πάρτι της δεν ήταν τυχαία. Αλλά μια υπόσχεση που της είχαν δώσει παιδιά και εγγόνια όταν οι γιατροί της έδιναν δύο με τρία χρόνια ζωής... 

Η Καλλιόπη Χρήστου γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1924. Παντρεύτηκε και απέκτησε πέντε παιδιά. Στα 73 της χρόνια χάνει τον σύζυγό της και από τότε η στεναχώρια και η θλίψη επιβαρύνουν την υγεία της. 

Τον Ιανουάριου του 2008 η σχεδόν 84χρονη τότε γιαγιά μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Διαγνώστηκε με σοβαρής μορφής καρδιακή δυσλειτουργία και οι γιατροί πρότειναν συντηρητική μόνο θεραπεία.

«Η κατάστασή της ήταν τόσο σοβαρή που λάβαμε τηλεφώνημα από το νοσοκομείο ότι η γιαγιά δεν ήταν καλά και μας έμενε λίγος χρόνος να ξεκινήσουμε από τη Λεμεσό να φτάσουμε να την αποχαιρετήσουμε», περιγράφει η εγγονή της Κάλια Αναστάση. 

Τα παιδιά και τα εγγόνια της έφτασαν στο νοσοκομείο κατακλύζοντας το δωμάτιο της με αγάπη και αγωνία για τη γιαγιά τους. Όταν η γιαγιά Καλλού τους κοίταξε, σαν κάτι να άλλαξε. 

Τον Φεβρουάριο του 2008 έκαναν το πρώτο πάρτι γενεθλίων της γιαγιάς που κατάφερε να είναι μαζί με την οικογένεια της και  από τότε έδωσαν την υπόσχεση να τα γιορτάζουν κάθε χρόνο. 

«Από τότε δεν χάσαμε ούτε ένα χρόνο να μην είμαστε δίπλα της. Αφού ξεπεράσαμε τη διάγνωση των γιατρών, όλοι της λέγαμε: "Άντεξε γιαγιά και στα 100 θα καλέσουμε και τα κανάλια!", προσθέτει η εγγονή της γιαγιάς Καλλούς.

Η γιαγιά Καλλού γιόρτασε χθες λοιπόν όχι μόνο τα γενέθλια της αλλά και τη χαρά να βρίσκεται με τα πέντε της παιδιά, 13 εγγόνια και 16 δισέγγονα. 

Η αιωνόβια γιαγιά απήγγειλε στιχάκια στους καλεσμένους της προκαλώντας χαμόγελα και χειροκροτήματα! 

Γιαγιά Καλλού

«Καλώς ήρθε και ανέφανε το πρόσωπο που αγάπουν, τζι' όπου με δει εν να τον δω στον δρόμο που περπάτουν, να 'χαν οι στράτες στόματα μπροστά στα μονοπάτια, να μου ‘πασιν αν είδασιν τα θκιο σας μαύρα μάθκια» 

Το πάρτι συνεχίστηκε με τους παρευρισκόμενους να μοιράζονται τη τούρτα και να δίνουν ραντεβού για του χρόνου, στα εκατοστά πρώτα γενέθλια της γιαγιάς Καλλους.