Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυ

«Κράτα τα μάτια σου ανοιχτά». Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής ευρωπαϊκής μέρας θυμάτων εγκληματικότητας, αφού περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες πέφτουν θύματα παρενόχλησης.

Είκοσι δύο εκατομμύρια άνθρωποι δέχονται σωματική επίθεση με βάση τις καταγγελίες, αριθμός ο οποίος είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς άλλοι τόσοι πολίτες δεν έχουν τη δύναμη να το αναφέρουν.

«Πρέπει να είμαστε ως πολίτες ευαισθητοποιημένοι ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε εάν ένα άτομο που είναι απέναντι μας, δίπλα μας αντιμετωπίζει κάποιου είδους βία, να έχουμε λόγο στο να βοηθούμε αυτούς που δεν έχουν τη δύναμη να απευθύνουν στις αστυνομικές αρχές να ζητήσουν βοήθεια» ανέφερε η Βοηθός Διευθύντρια Τμήματος Καταπολέμησης Υποδιεύθυνσης Ευάλωτων Προσώπων Κυριακή Λαμπριανίδου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ευάλωτων Προσώπων, στην Κύπρο καταγράφεται αλματώδης αύξηση που αγγίζει σχεδόν το 50%.

«Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας των κλιμακίων μας που ήταν το 2021 που είχαμε 3333 καταγγελίες. Το 2022 είχαμε 3129 καταγγελίες, αντιλαμβάνεστε πως οι αριθμοί είναι πάρα πολύ σχετικοί» είπε η κ. Λαμπριανίδου.

Τον περασμένο χρόνο οι καταγγελίες που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ανήλθαν σε 315 σε σύγκριση με 303 που ήταν το 2022.

Σύμφωνα με την κ. Λαμπριανίδου οποιαδήποτε πληροφορία είτε ανώνυμη είτε επώνυμη μπορεί να βοηθήσει την υπηρεσία να δράσει άμεσα για όλες τις μορφές βίας.