Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρκετές χιλιάδες Τσέχοι αγρότες συγκεντρώθηκαν σε συνοριακά σημεία ελέγχου και στις μεγάλες πόλεις την Πέμπτη για να απαιτήσουν αλλαγές στην κοινή γεωργική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώνοντας τις φωνές τους με άλλους αγρότες από την Ευρώπη.

«Περίπου 3.000 τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους», ανέφερε το τσεχικό γεωργικό επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του για τις διαδηλώσεις.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στα συνοριακά περάσματα με τη Σλοβακία και την Πολωνία, χρησιμοποιώντας τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα για να φράξουν τους δρόμους και να περιορίσουν την κυκλοφορία.

Τα αιτήματά τους περιελάμβαναν τον τερματισμό των περιορισμών στη γεωργική παραγωγή, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εισαγωγή αλλαγών στις ρυθμίσεις ΕΕ-Ουκρανίας για τις γεωργικές εισαγωγές.

Σε όλη την Ευρώπη, οι αγρότες ισχυρίζονται ότι ο ανταγωνισμός από τα ουκρανικά προϊόντα έχει επηρεάσει τα κέρδη τους επειδή οι Ουκρανοί αγρότες δεν δεσμεύονται από τους κανόνες της ΕΕ σε θέματα όπως η καλή διαβίωση των ζώων.

Ο Τσέχος Υπουργός Γεωργίας Μαρέκ Βιμπόρνι είπε ότι κατανοεί τους αγρότες.

«Και εμένα με ενοχλεί η περιττή γραφειοκρατία και ορισμένες από τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ στους αγρότες μας», δήλωσε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αρκετές παραχωρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες αφού οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη κατηγόρησαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την επερχόμενη «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ για τα προβλήματά τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ