Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρηνικα

Μία ακόμα αποτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου από το πυρηνικό οπλοστάσιο Trident του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Όπως πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα Sun, η αποτυχημένη δοκιμή έγινε στις 30 Ιανουαρίου ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα των ΗΠΑ από το πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vanguard, στο οποίο πιστεύεται ότι επέβαινε για να παρακολουθήσει από κοντά την άσκηση ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Η προηγούμενη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Trident είχε γίνει το 2016 και ήταν επίσης αποτυχημένη.

Σύμφωνα με τη Sun, στο νεότερο περιστατικό ο πύραυλος εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το βυθισμένο υποβρύχιο, αλλά οι κινητήρες προώθησης δεν αναφλέγησαν όπως προβλεπόταν με αποτέλεσμα ο βάρους 60 τόνων πύραυλος απλά να πέσει σε μικρή απόσταση στον Ατλαντικό Ωκεανό και να βυθιστεί, χωρίς να πλησιάσει το προσδιορισμένο από τη δοκιμή θαλάσσιο σημείο πρόσκρουσης.

Κάθε πύραυλος τύπου Trident 2 D5 έχει τη δυνατότητα να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, καθεμία εκ των οποίων έχει ισχύ 20 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Ο μη οπλισμένος πύραυλος που εκτοξεύτηκε επρόκειτο να φτάσει σε απόσταση περίπου 6.000 χιλιομέτρων μακριά στον Ατλαντικό μεταξύ Βραζιλίας και δυτικής Αφρικής.

Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να γίνει αντίστοιχη δοκιμαστική βολή προ οκτώ ετών ήταν από το δίδυμο πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vengeance. Ωστόσο ο πύραυλος παρεξέκλινε επικίνδυνα της πορείας του με αποτέλεσμα να αυτοκαταστραφεί.

Η νέα δοκιμή έγινε εν μέσω προειδοποιήσεων από Βρετανούς και νατοϊκούς στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου της Δύσης με τη Ρωσία.

Η αποτυχημένη κατάληξη εκλαμβάνεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως ντροπιαστική για το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, με τον Υπουργό να αναμένεται να προβεί σε σχετική ενημέρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πάντως στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Sky News λέει πως η αποτυχία έχει να κάνει με το ότι ο πύραυλος δεν ήταν οπλισμένος με πυρηνική κεφαλή και πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα εμφανιζόταν η «ανωμαλία» την οποία επιβεβαίωσε το Υπουργείο Άμυνας.

«Το πυρηνικό αποτρεπτικό οπλοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ασφαλές, προστατευμένο και αποτελεσματικό», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.