Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ναβαλνι

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε τη Δευτέρα πως «εξετάζει» το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι. 

«Έχουμε ήδη σε ισχύ κυρώσεις, όμως αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε επιπλέον, ναι», απάντησε σε δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, ο οποίος έκρινε ήδη τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν «υπεύθυνο» για τον θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος ανακοινώθηκε την Παρασκευή σε μια φυλακή της Αρκτικής. 

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουν ήδη μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος που οδήγησε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου του 2022.

Οι χώρες της Βαλτικής κλήτευσαν τους επιτετραμμένους των πρεσβειών της Ρωσίας μετά τον θάνατο Ναβάλνι

Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας κλήτευσαν τους επιτετραμμένους των πρεσβειών της Ρωσίας, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις γύρω από τις συνθήκες θανάτου του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Αξιωματούχοι των τριών κυβερνήσεων κατέστησαν νωρίτερα σαφές πως θεωρούν υπεύθυνο το Κρεμλίνο για τον θάνατο του Ναβάλνι και κάλεσαν τη Μόσχα να παραδώσει τη σορό στην οικογένειά του.

Σε κοινή τους δήλωση, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της Βαλτικής επέκριναν επίσης τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως δεν θα είναι «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», καθώς ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, διεκδικεί την επανεκλογή του χωρίς ουσιαστικά να έχει αντίπαλο. Οι εκλογές στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης, υπογραμμίζουν.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία τόνισαν επίσης ότι δεν αναγνωρίζουν την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Στη Μόσχα, Ρώσοι συνεχίζουν να αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι

Δεκάδες Ρώσοι συνεχίζουν τη Δευτέρα να αφήνουν λουλούδια σε ένα μνημείο στη Μόσχα για να τιμήσουν τη μνήμη του Ρώσου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε στη φυλακή, παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες. 

Σχεδόν 400 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Ρωσία και τουλάχιστον 150 καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές φυλάκισης τις τελευταίες τρεις ημέρες για ενέργειες στη μνήμη του ηγέτη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά τη διαφθοράς, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Τη Δευτέρα, η Αστυνομία επέτρεψε, χωρίς να κάνει χρήση βίας, στους Μοσχοβίτες, ορισμένοι εκ των οποίων έκλαιγαν, να προσέλθουν ένας ένας για να αφήσουν λουλούδια σε ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της σοβιετικής πολιτικής καταστολής, μπροστά στη Λουμπιάνκα, την έδρα της σοβιετικής KGB και κατόπιν της ρωσικής FSB. 

Πρεσβευτές ξένων κρατών, μεταξύ αυτών ο Γάλλος Πιερ Λεβί, επισκέφθηκαν επίσης το μνημείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ