Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νοσοκομείο γυναίκα

Καταγγελίες για άρνηση αναισθησιολόγων του Μακάρειου Νοσοκομείου να χορηγήσουν αναισθησία σε διαδικασία τερματισμού κύησης ακούστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τραγική η περίπτωση γυναίκας όπου έμεινε για πέντε μέρες στο νοσοκομείο, καθώς η διαδικασία διακόπηκε και ξαναξεκίνησε τουλάχιστον δύο φορές. Πειθαρχική έρευνα για ζήτημα, ζήτησε η Επιτροπή από τον ΟΚΥπΥ και την Γυναικολογική και Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου.

Σε δηλώσεις τις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως «τα γεγονότα αφορούν σε διαφορετικές πρακτικές με τον ίδιο παρονομαστή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις». Στην πρώτη περίπτωση, «είναι καταγεγραμμένη σε σχετική αλληλογραφία με ημερομηνίες Οκτωβρίου 2023 η άρνηση εκ μέρους της πλειοψηφίας των αναισθησιολόγων του Μακάρειου Νοσοκομείου, έξι στους οκτώ, να συμμετέχουν σε ιατρική πράξη τερματισμού κύησης ως αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο του νόμου».

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε περιστατικό, όπου γυναίκα εισήχθη στο Μακάρειο Νοσοκομείο προκειμένου να τερματιστεί η κύηση για ιατρικούς λόγους. Η διαδικασία όπως ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου διεκόπη και ξαναξεκίνησε τουλάχιστον δύο φορές λόγω προσωπικών απόψεων και πεποιθήσεων για το θέμα των αμβλώσεων του αρμοδίου ιατρικού προσωπικού, «κατά παράβαση του νόμου», όπως τονίζει. 

Την ίδια ώρα, η προϊστάμενη του νοσοκομείου δεν ζήτησε έκθεση γεγονότων, ούτε κίνησε πειθαρχικές διαδικασίες, ούτε ενημέρωσε τον ΟΚΥΠΥ, προστίθεται. 

«Το Μακάρειο Νοσοκομείο δεν είχε προσχωρήσει σε πειθαρχική διερεύνηση, με την αιτιολογία ότι δεν είχε υποβληθεί καταγγελία από τις επηρεαζόμενες ασθενείς. Περίμεναν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, από μια τραυματισμένη ψυχολογικά γυναίκα να τους υποβάλει καταγγελία, ενώ είχαν υποχρέωση να κινηθούν αυτεπάγγελτα σε πειθαρχική διερεύνηση και να ενημερώσουν τον ΟΚΥΠΥ», αναφέρει η βουλεύτρια, ενώ όπως προσθέτει οι αρμόδιοι εξέφρασαν σήμερα τις απολογίες τους και την πρόθεση τους για διερεύνηση.  

Το θέμα εγέρθηκε για πρώτη φορά κατά το 2022 και ανακινήθηκε ξανά τον περασμένο Οκτώβρη 2023  ε σχετική αλληλογραφία μεταξύ των αναισθησιολόγων και του ΟΚΥΠΥ και τον Νοέμβρη μέσω αλληλογραφίας δικής μου με την τέως Υπουργό Υγείας», προσθέτει η κ. Χαραλαμπίδου. 

«Αχρείαστο ψυχικό και σωματικό μαρτύριο»  

Η όλη εμπειρία της καταγγέλουσας, συνιστά ένα αχρείαστο ψυχικό και σωματικό μαρτύριο, αφού αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μια διαδικασία που διήρκησε 5 μέρες, επειδή ένας αναισθησιολόγος διέκοπτε τη διαδικασία λόγω άρνησης, ο επόμενος αναισθησιολόγος την άρχιζε ξανά, ο επόμενος την διέκοπτε και πάλι για να έρθει ένας άλλος να την ολοκληρώσει, τονίζει η κ. Χαραλαμπίδου.  

Οι δυο συγκεκριμένοι αναισθησιολόγοι θα έπρεπε να είχαν απολυθεί, προσθέτει η βουλεύτρια, ενώ από πλευράς ΟΚΥπΥ και Μακάρειου έχουν δοθεί δεσμεύσεις για πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού. 

Ανάγκη για δημιουργία μηχανισμού από τον ΟΚΥπΥ

Από πλευράς της η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού από τον ΟΚΥπΥ που θα καθορίζει τη διαδικασία που θα ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις «τόσο προς αποφυγή αχρείαστης ταλαιπωρίας αλλά και για τη διασφάλιση του ανθρώπινου αυτού δικαιώματος της κάθε γυναίκας». 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας «η πλειοψηφία των αναισθησιολόγων του Μακάρειου Νοσοκομείου αρνούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις περιπτώσεις όπου η κύηση είναι μικρότερη από δώδεκα εβδομάδες.  Το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατοχυρωθεί μεν, ωστόσο, βάσει τον περί Ιατρών Νόμο, υπάρχει και το δικαίωμα των ιατρών να αρνηθούν». 

Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Ανεξάρτητη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου μίλησε για κατάφωρη κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισε πως το όλο περιστατικό συνιστά παραβίαση και των νόμων του κράτους και των διεθνών συμβάσεων.

Είπε ακόμη ότι το μεγάλο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει ως κοινωνία είναι ότι υπάρχουν άτομα, τα οποία επικαλούνται προσωπικές απόψεις για να μην εφαρμόζουν τον νόμο και κάλεσε στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Υγείας και το κράτος αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να αίρονται τα δικαιώματα του κάθε πολίτη ανάλογα με τις προσωπικές απόψεις κάποιου, ο οποίος εργοδοτείται από το κράτος. «Αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται από τους φόρους του κυπριακού λαού και αν δεν μπορούν να εξασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα λόγω των πεποιθήσεων τους, θα πρέπει να ιδιωτεύσουν», είπε.

Επίσημη καταγγελία προς τον ΟΚΥπΥ και το Νοσοκομείο

Επίσημη καταγγελία υπέβαλε η Επιτροπή προς τον ΟΚΥπΥ και το Μακάρειο Νοσοκομείο, ζητώντας γραπτή έκθεση σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των εμπλεκόμενων αναισθησιολόγων και πώς θα τιμωρηθούν. «Θέλουμε γραπτή έκθεση, την οποία θα κοινοποιήσουμε και στον Υπουργό Υγείας και στην Επίτροπο Διοικήσεως για να χειριστεί το θέμα», είπε η κ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας πως η ίδια θα συμβουλεύσει την ασθενή να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Μακάρειου Νοσοκομείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε επίσης από τον ΟΚΥπΥ όπως ετοιμάσει και εκτυπώσει έντυπο σε σχέση με την καταγεγραμμένη διαδικασία και πρωτόκολλο που ακολουθείται για τις αμβλώσεις και το οποίο θα βρίσκεται σε όλα τα νοσηλευτήρια στη διάθεση κάθε γυναίκας, η οποία θέλει να προβεί σε άμβλωση εντός των 12 πρώτων εβδομάδων της κύησης.