Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες ότι εξοπλίζει τη Μόσχα εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα ότι η Κίνα «δεν πουλάει θανατηφόρα όπλα» στη Ρωσία, ανακοίνωσε την Κυριακή το Πεκίνο.

Παρά τη σύγκρουση, η Κίνα παραμένει ένας πολύ σημαντικός εμπορικός και διπλωματικός εταίρος της Ρωσίας, με τις δύο χώρες να μοιράζονται την κοινή φιλοδοξία να αποτελέσουν αντίβαρο στη δυτική επιρροή.

Εκτός από την οικονομική στήριξη, η Κίνα αντιμετωπίζει υποψίες, ιδίως από τις ΗΠΑ, ότι παρέχει όπλα ή πυρομαχικά στον ρωσικό στρατό που μάχεται στην Ουκρανία. Το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Γουάνγκ είπε στον κ. Κουλέμπα ότι η Κίνα «συνεχίζει να ασκεί πίεση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Πεκίνο δεν εκμεταλλεύεται (την κατάσταση) για να αποκομίσει οφέλη και δεν πωλεί θανατηφόρα όπλα σε εμπόλεμες ζώνες ή σε όσους εμπλέκονται στη σύγκρουση», δήλωσε ο κ. Γουάνγκ.

Προσφέροντας τέτοιες διαβεβαιώσεις, ο κ. Γουάνγκ και το Πεκίνο επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις αφηγήσεις ότι η Κίνα υποθάλπει κρυφά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες μεταφορές όπλων.

Από την πλευρά της, η Κίνα κινείται σε μια λεπτή ισορροπία - παρέχοντας ακριβώς αρκετή διπλωματική και οικονομική υποστήριξη στη σύμμαχο Ρωσία, αποφεύγοντας παράλληλα κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυτικές κυρώσεις εναντίον της. Η σταθερή δημόσια άρνηση του Γουάνγκ σηματοδοτεί ότι η Κίνα σκοπεύει να συνεχίσει αυτή την ισορροπία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ