Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Συγκινεί και ζητά τα αυτονόητα η Ολυμπία, η οποία διαγνώστηκε με λευχαιμία τον περασμένο Μάϊο. Η μικρή ηρωίδα περιγράφει τα όσα βιώνει η ίδια αλλά και τα άλλα παιδιά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο και δίνουν καθημερινά την δική τους μάχη. «Είμαστε παιδιά που αντί να ζούμε την ανέμελη παιδικότητα μας παλεύουμε για τη ζωή μας», δήλωσε.

Μπροστά στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και σε όλους τους παρευρισκόμενους πέρασε το δικό της μήνυμα. Το μήνυμα πως αυτά τα παιδιά, μας χρειάζονται ως κράτος, ως κοινωνία, ως ανθρώπους που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους.

Η μικρή Ολυμπία, ανέφερε ότι, βρίσκεται κοντά μας οκτώ και κάτι μήνες μετά τη διάγνωση της, με τις βασικές τις θεραπείες να έχουν τελειώσει, ενώ ετοιμάζεται να μπεί σε συντήρηση με λιγότερες θεραπείες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια, η  παιδογκολογική μονάδα του Μακάρειου Νοσοκομείου αποτελείτε από περίπου 30 άτομα. Γιατρούς νοσηλευτές, γραμματειακό προσωπικό, φροντιστές, κοινωνική λειτουργό και τις δασκάλες τις όποιες δυστυχώς όπως σημείωσε το κράτος δεν τους τις παρέχει αποκλειστικά αλλά μόνο για μερικές ώρες κάθε μέρα.

Τόνισε πως για αυτούς, είναι ένα τεράστιο, αναντικατάστατο στήριγμα, που ακόμα και τα σαββατοκύριακα με δική τους πρωτοβουλία τους επισκέπτονται.

Η ίδια στην ομιλία της στάθηκε και στα πλεονεκτήματα που τους παρέχονται σε σχέση με τις θεραπείες και τη νοσηλεία τους, ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους γιατρούς που όπως είπε, «ποτέ δεν εργάζονται στα κανονικά τους οράρια και δεν είναι λίγες οι φορές που παραμελούν τις δικές τους οικογένειες προσπαθώντας να σώσουν τις ζωές μας».

Αναφέρθηκε ακόμη και στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες  αλλά και τους φροντιστές που τους περιποιούνται σαν δικά τους παιδιά.

Τι ζητούν και τι χρειάζονται στη γενναία τους μάχη

Καλύτερες συνθήκες τόσο στις θεραπείες και τις νοσηλείες τους αλλά και στη ψυχική τους υγεία ζητούν τα παιδιά στο ογκολογικό.

Σύμφωνα με την Ολυμπία, στο απώτερο μέλλον, ζητούν ένα καινούριο παιδιατρικό νοσοκομείο, αφού όπως σημείωσε, δεν μπορούν παιδιά που παλεύουν για τη ζωή τους να νοσηλεύονται σε κτήρια 40 και περισσότερων χρόνων, με παλιά συστήματα εξαερισμού.

Μίλησε ακόμη και για ένα εργοτάξιο που θα ξεκινήσει δίπλα από το νοσοκομείο και θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και θα μειώσει την επαφή με την εξωτερική θέα που είναι πολύ σημαντική για τους ίδιους που περιορίζονται καθημερινά στους χώρους όπου γίνονται οι θεραπείες τους.

Όσον αφορά το σύντομο μέλλον, είπε ότι χρειάζονται δασκάλα αποκλειστικά για αυτούς καθώς πρέπει να περιορίζεται η διασπορά των μολύνσεων.

Ακόμη, πολύ σημαντική είναι και η ψυχική υγεία των παιδιών που έχουν μια διαφορετική καθημερινότητα από άλλα παιδιά της ηλικίας τους και χρειάζονται στήριξη στις δύσκολες στιγμές.

Η μικρή Ολυμπία, ζητά ένα ψυχολόγο στο θάλαμο τους για να τους στηρίζει.

Τέλος, ζήτησε από τη Βουλή και από την Κυβέρνηση να τους επισκέπτονται σε ταχτικά διαστήματα για να τους λένε τα προβλήματα τους.

Συγκεκριμένα τους περιμένει κάθε πρώτη του μήνα με την πρώτη συνάντηση την 1η του Μάρτη.

Παρόλο που ελπίζω να μην νοσηλεύομαι θα κάνω τις διευθετήσεις μου να είμαι εκεί να συζητήσουμε από κοντά.