Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άγιος Βαλεντίνος

Η μεγάλη γιορτή του έρωτα έφτασε και φέτος και οι ανθοπώλες, οι ζαχαροπλάστες και γενικά τα καταστήματα δώρων τρίβουν για άλλη μια φορά τα χέρια τους. Ο κάθε ερωτευμένος που θέλει να γιορτάσει αξιοπρεπώς την «πιο ερωτική ημέρα του χρόνου» γνωρίζει πως στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο άγιος των ερωτευμένων και μαζί του όλοι οι… καψούρηδες. Πόσοι από αυτούς όμως από αυτούς που τη γιορτάζουν γνωρίζουν όσα σχετίζονται με την παγκόσμια ημέρα των ερωτευμένων;

Διαβάστε πιο κάτω δέκα αλήθειες που ίσως δεν γνωρίζατε για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

1. Δεν υπάρχει μόνο ένας Άγιος Βαλεντίνος…

Υπάρχουν τρεις θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Ημέρας του Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια από τις παλιότερες παγανιστικές ρωμαϊκές γιορτές προς τιμήν του Λούπερκου, μιας πρωτόγονης θεότητας που ευλογούσε τη γονιμότητα. Η δεύτερη θεωρία είναι ότι ενώ ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος Β' απαγόρευσε στους νέους άνδρες να παντρεύονται, o ιερέας Βαλεντίνος αψήφησε την απαγόρευση και τέλεσε μυστικούς γάμους. Για την ανυπακοή του, εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου γύρω στο έτος 270 μΧ. Η Τρίτη θεωρία θέλει τον Άγιο Βαλεντίνο να ήταν αρχιεπίσκοπος στην γενέτειρά του, την πόλη Τέρνι, την ίδια εποχή και να είχε το ίδιο τέλος.

2. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον γιορτάζει τον Ιούλιο

Στην Αγγλικανική, και στις Λουθηρανικές εκκλησίες, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 6 Ιουλίου. Για τις 14 Φεβρουαρίου το εορτολόγιο της Εκκλησίας της Κύπρου γιορτάζει τους Αγίους Αυξέντιο και Μάρωνα, Φιλήμονα Γάζη και Γεώργιο νεομάρτυρα. Το 1969 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αφαίρεσε τον Άγιο Βαλεντίνο από το Γενικό Ρωμαιοκαθολικό Ημερολόγιο, αφήνοντας το λειτουργικό εορτασμό του στα τοπικά ημερολόγια, παρόλο που η χρήση των προ του 1970 ημερολογίων επιτρέπεται. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αναγνωρίζει ως άγιο, και τον αναφέρει στη καταχώρηση της 14ης Φεβρουαρίου στη Ρωμαιοκαθολική Μαρτυρολογία.

3. Το κρανίο του Αγίου εκτίθεται στη Ρώμη

Θεωρείται πως το λουλουδοσκέπαστο κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν της Ρώμης, ενώ άλλα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Καρμελιτική Εκκλησία Γουαϊτφράιαρ Στριτ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Αυτός ο χώρος αποτελεί δημοφιλή χώρο προσκηνύματος, ιδιαίτερα στις 14 Φεβρουαρίου, για αυτούς που ψάχνουν για αγάπη.   

Το πτώμα του Άγιου Βαλεντίνου τάφηκε το έτος 270 στις κατακόμβες της Αγίας Πρυσκήλλας. Έκτοτε παρέμενε άγνωστο το που βρίσκονταν τα λείψανα, μέχρι που ο τάφος αποκαλύφθηκε το 1815 και το λείψανο δωρήθηκε σε ιερέα.

4. Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη

Τα ίχνη των λειψάνων χάθηκαν για αρκετά χρόνια. Επανεμφανίζονται το 1907 στη Μυτιλήνη. Από τότε, τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου αναπαύονταν στην καθολική εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», κάτω από την Αγία Τράπεζα. Το 1990 τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό πατέρα Τορκουάτο Μορίνι και τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων στην Αθήνα.

6. Υπάρχουν χώρες που απαγορεύουν τη γιορτή

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου απαγορεύεται δια ροπάλου σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Ινδία. Θεωρούν ότι οι δυτικοί εορτασμοί της ημέρας των ερωτευμένων ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ. Τον εορτασμό απαγόρευσε το 2011 και

επαρχία Μπέλγκοροντ στη Ρωσία, επικαλούμενη την "πνευματική ασφάλεια" των πολιτών. Οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "η ατμόσφαιρα της γιορτής δεν προάγει την καλλιέργεια πνευματικών και ηθικών αξιών στη νεολαία.

6. Απαγόρευση και σε Βρετανία και ΗΠΑ

Το 2013, σχολεία σε Βρετανία και κάποιες πολιτείες στις ΗΠΑ απαγόρευσαν τις ανταλλαγές δώρων για τη συγκεκριμένη ημέρα. Οι διοικήσεις των σχολείων εξήγησαν ότι έλαβαν την σχετική απόφαση προκειμένου να επιδείξουν πολιτισμική ευαισθησία. Ο διευθυντής ενός βρετανικού σχολείου υποστήριξε ότι οι μαθητές δεν ήταν «συναισθηματικά ώριμοι για να διαχειριστούν την γιορτή του Βαλεντίνου»...

7. Πρώτο το Παρίσι

Ο πρώτος γνωστός επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 14 Φεβρουαρίου 1400, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ΣΤ' ίδρυσε το La cour amoureuse, ή αλλιώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγάπης. Τα μέλη του δικαστηρίου ήταν μόνο γυναίκες και συνεδρίαζε για διαζύγια, απιστία και την ενδοοικογενειακή βία. Το 1537, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η' κήρυξε επίσημα την 14η Φεβρουαρίου ως αργία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου με βασιλικό καταστατικό. Ήταν ο μονάρχης που είχε έξι γυναίκες: μία πέθανε, μία επέζησε, δύο χώρισε και δύο αποκεφάλισε.

8. Οι Αγγλίδες και τα φύλλα δάφνης

Οι Αγγλίδες πίστευαν ότι τα φύλλα δάφνης έφερναν καλή τύχη την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στη δεκαετία του 1700, οι Αγγλίδες βάζανε πέντε φύλλα δάφνης στα μαξιλάρια τους -ένα στο κέντρο και τέσσερα στις γωνίες τη νύχτα της 13ης Φεβρουαρίου προκειμένου να δουν τους μελλοντικούς συζύγους.

9. Τριαντάφυλλα και σοκολατάκια

Η παράδοση για αποστολή λουλουδιών θεωρείται ότι άρχισε στη Σουηδία από τον βασιλιά Κάρολος Β', μετά από ένα ταξίδι του στην Περσία στις αρχές του 1700. Ως γνωστόν τα τριαντάφυλλα είναι ο βασιλιάς των λουλουδιών για την ημέρα αυτή.
Και τα σοκολατάκια όμως έχουν την τιμητική τους την ημέρα των ερωτευμένων με ειδικές εκδόσεις σε κουτιά σε σχήμα καρδίας και άλλα σχετικά. Για την ιστορία το πρώτο κουτί σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το παρουσίασε ο Richard Cadbury το 1868. Στην Ιαπωνία πάντως, λόγω ενός μεταφραστικού λάθους που έγινε από μια εταιρεία σοκολάτας, μόνο οι γυναίκες αγοράζουν σοκολάτα και δώρα για τους αγαπημένους τους στις 14 Φεβρουαρίου…

10. Ο εορτασμός στην Κύπρο

Στην Κύπρο ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου δεν μετράει πολλές δεκαετίες. Φαίνεται πως άρχισε να γιορτάζεται τη δεκαετία του 1970 μετά τον εορτασμό της στην Ελλάδα, αν και επί αγγλοκρατίας κάποιοι Βρετανοί τηρούσαν τα δικά τους έθιμα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η νεολαία γιορτάζει με καθαρά δυτικότροπο τρόπο την γιορτή των ερωτευμένων ανταλλάζοντας ευχές και δώρα κυρίως λουλούδια και σοκολατάκια. Θα έλεγε κάποιος πως στις μέρες μας στην Κύπρο, όπως και σε όλες τις χώρες που τον γιορτάζουν, ο Άγιος Βαλεντίνος μαζί με τους ερωτευμένους ευλογεί και τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία…