Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυνήγι, κυνηγός, όπλο

Η Ολομέλεια της Βουλής, ενώ μέσω αντεγκλήσεων για κυνηγούς, ακτιβιστές, λαθροθηρία και θήραμα, ψήφισε τον προϋπολογισμό του Ταμείου Θήρας για το 2024, ο οποίος είναι ελλειμματικός.

Η συζήτηση αφορούσε τη δράση των κυνηγών και τον ρόλο τους στην προστασία του περιβάλλοντος, τους ακτιβιστές και τη δραστηριότητά τους σε ιδιωτικές περιουσίες, τη λαθροθηρία και τρόπους πάταξης της και το μειωμένο θήραμα.

Ο προϋπολογισμός τελικά ψηφίστηκε με 47 ψήφους υπέρ και μία κατά, ενώ απορρίφθηκε τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ.

Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός 

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το έτος 2024 είναι ελλειμματικός και προβλέπει δαπάνες ύψους €12.671.722 και έσοδα ύψους €11.502.510, τα οποία αναμένεται να προέλθουν από την έκδοση και ανανέωση αδειών κυνηγιού και κατοχής κυνηγετικών όπλων (€3.680.000), από επιβολή προστίμων και χρηματικών ποινών (€495.000), από διάφορα άλλα έσοδα, όπως δωρεές και εισφορές (€827.510), καθώς και από κρατική χορηγία, η οποία παραχωρείται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών (€6.500.000).

Η χορηγία θα χρησιμοποιηθεί για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας που απορρέουν από ευρωπαϊκή οδηγία.

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του Ταμείου για το έτος 2023 αφορούν αποδοχές προσωπικού (€3.712.600), εισφορά για συνταξιοδοτικά ωφελήματα και συντάξεις (€1.061.010), ωρομίσθιο προσωπικό (€3.925.932), συντήρηση μηχανοκίνητων οχημάτων (€200.000), αγορά καυσίμων και/ή λιπαντικών (€380.000), βελτίωση βιοτόπων (€200.000), αγορά διπλοκάμπινων οχημάτων (€390.000), ευρωπαϊκά προγράμματα (€940.000) και διάφορες άλλες δαπάνες (€1.487.180).

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών, εκπρόσωπος του Ταμείου είχε αναφέρει  ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού (€1.169.212) θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Ταμείου, το οποίο αποτελείται από συσσωρευμένα πλεονάσματα των τελευταίων ετών.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι είναι άδικο να ισοπεδώνεται ένα θέμα και να ασχολούμαστε μόνο με μια πτυχή του κυνηγίου χωρίς να συζητάμε και τη θετική διάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, τα τελευταία χρόνια οι κυνηγοί άλλαξαν κουλτούρα, έχουν ευθύνες και είναι θετική η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε ότι δεν ταυτίζεται η λαθροθηρία με το κυνήγι και θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε αφορμές στα ΜΜΕ διεθνώς για να κάνουν αναφορές και να αδικούν το κυνήγι στη χώρα μας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι τυχόν καταψήφιση του προϋπολογισμού θα ευχαριστήσει μόνο τους λαθροθήρες και τόνισε πως η έγκρισή του αποτελεί το εργαλείο για νόμιμη και ρυθμιζόμενη ενάσκηση του αθλήματος του κυνηγίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ο Νίκος Κέττηρος είπε ότι κατατέθηκαν προτάσεις από την ομοσπονδία κυνηγών για την εκπαίδευση νέων κυνηγών και ευαισθητοποίησή τους στα περιβαλλοντικά ζητήματα και για αφαίρεση άδειας, ενώ για τη λαθροθηρία είπε ότι σίγουρα η ευθύνη δεν βαραίνει τη Βουλή, η οποία έχει θεσπίσει και ψηλά πρόστιμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι διάφορες ΜΚΟ και ακτιβιστές προβαίνουν σε διαδικασίες που είναι εκτός νόμου και υπάρχει ανοχή σε αυτό, ενώ σε ό,τι αφορά την πάταξη της λαθροθηρίας χαιρέτισε την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανασύσταση του ουλαμού πάταξης λαθροθηρίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ο Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι πρέπει να επανδρωθεί ο ουλαμός πάταξης για μείωση της λαθροθηρίας, ενώ έθιξε και το πρόβλημα της μείωσης του θηράματος και της αύξησής του σε κλειστές περιοχές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταστροφές, όπως είπε, σε γεωργικές καλλιέργειες.

Ο Λίνος Παπαγιάννης, βουλευτής ΕΛΑΜ, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της παράνομης δράσης των «δήθεν ακτιβιστών», αναφέροντας ότι η δράση τους «οργίασε από τον Γενάρη για πάταξη της παράνομης θήρευσης αμπελοπουλιών, όταν το μήνα αυτό αμπελοπούλια δεν υπάρχουν». Ανέφερε ότι ακτιβιστές απειλούν και εξυβρίζουν νόμιμους κυνηγούς σε νόμιμες περιοχές με άδεια κυνηγίου, προσθέτοντας ότι η δράση τους είναι εκτός ορίων.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, βουλευτής Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, είπε ότι δεν γίνεται να λέγεται ότι οι ακτιβιστές δεν μπορούν να μπαίνουν σε ιδιωτικές περιουσίες όταν οι ίδιοι οι κυνηγοί κυνηγούν και αυτοί σε ιδιωτική περιουσία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να γίνει μελέτη βιωσιμότητας γιατί δεν γίνεται συνέχεια να αυξάνεται ο αριθμός των κυνηγών όταν θήραμα δεν υπάρχει.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι οι κυνηγοί είναι οι καλύτεροι υπερασπιστές του περιβάλλοντος, ενώ για όσους ρωτάνε γιατί υπάρχει λαθροθηρία είπε ότι είναι σαν να ρωτάμε γιατί υπάρχει πορνεία και τζόγος.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι παράνομο, ανήθικο και απαράδεκτο να υπάρχει εφαρμογή στα κινητά μέσω της οποίας το Ταμείο Θήρας να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται οι κυνηγοί όταν κυνηγάνε Τετάρτη και Κυριακή και κατήγγειλε ότι γίνονται επιλεκτικές διώξεις.

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι κάποιοι κυνηγοί αγαπούν και προστατεύουν τη φύση, αλλά πολλοί καταστρέφουν ιδιωτικές καλλιεργημένες περιοχές. Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει εφαρμογή νόμων και προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ για τους ακτιβιστές είπε ότι έχουν δικαιώματα όπως έχουν και όσοι κυνηγούν.