Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηφαιστειο

Δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα εξερράγη στην Ισλανδία το ηφαίστειο Σιλινγκάρφελ στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες. Πρόκειται για την έκτη έκρηξη του ηφαιστείου αυτού από το 2021.

Βίντεο από την περιοχή δείχνουν «σιντριβάνια» λάβας να βγαίνουν από ρωγμές στο έδαφος, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για τους κατοίκους.

Εξαιτίας της έκρηξης, το κέντρο spa με θερμές πηγές Blue Lagoon που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισε σήμερα.

Το ηφαίστειο είχε εκραγεί ξανά στις 14 Ιανουαρίου και επί δύο ημέρες χύνονταν ποτάμια λάβας, τα οποία έφθασαν στα περίχωρα της πόλης Γκρίνταβικ. Τότε είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή σχεδόν 4.000 κάτοικοι, ενώ αρκετά σπίτια καταστράφηκαν.

Το όρος Σιλινγκάρφελ βρίσκεται βόρεια της πόλης Γκρίνταβικ, αλλά προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν η νέα έκρηξη θα επηρεάσει την πόλη, οι κάτοικοι της οποίας ασχολούνται κυρίως με την αλιεία.

Η Ισλανδία έχει πάνω από 30 ενεργά ηφαίστεια, τα οποία την καθιστούν δημοφιλή προορισμό του ηφαιστειακού τουρισμού – ενός εξειδικευμένου κλάδου που προσελκύει χιλιάδες ταξιδιώτες. Επίσης τα ηφαίστεια της εξασφαλίζουν φθηνή ενέργεια, με τη γεωθερμία να καλύπτει σε ποσοστό περίπου 90% τις ανάγκες της.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών