Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΘΥΤ6

Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους βγήκαν οι αγρότες σε Λευκωσία και Πάφο, διαμαρτυρόμενοι «για τις λανθασμένες πολιτικές της ΕΕ στην κοινή γεωργική πολιτική». Κατάληξη της πορείας των τρακτέρ στη Λευκωσία θα είναι το Σπίτι της Ευρώπης στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος με την τροχαία να λαμβάνει ειδικά μέτρα και να ενημερώνει το κοινό για αποφυγή της ταλαιπωρίας.

«Σήμερα ο αγροτικός κόσμος είναι στους δρόμους εκφράζοντας την αγανάκτηση του για τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΕ με κατά συνέπεια αυτοί οι κανονισμοί και οι οδηγίες να έχουν αντίκτυπο στις εθνικές πολιτικές των κρατών μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης.

Αυτό που ζητούν σύμφωνα με τον κ. Γιαπάνη είναι «ουσιαστική στήριξη για το αυξημένο κόστος παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση για την νέα κοινή αγροτική πολιτική, ζητούμε να ανεβάσουμε και να αναδείξουμε  τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έρχεται από τρίτες χώρες»

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες αφίχθηκαν στις 10 π.μ. στο χώρο του ΓΣΠ από διάφορες περιοχές της Κύπρου και ξεκίνησαν πορεία με τρακτέρ και άλλα οχήματα, μέχρι το Σπίτι της Ευρώπης στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος στη Λευκωσία.

Στο Προεδρικό για να παραδώσουν υπόμνημα βρέθηακαν οι αγροτικές οργανώσεις. Μάλιστα, κλείδωσε για αύριο στις 8:00 το πρωί συνάντηση Υπουργού Γεωργίας και αγροτικών οργανώσεων στο Υπουργείο.

ητρ

Βίντεο από την πορεία των αγροτών: 

Εικόνα από την αυτοκινητοπομπή των αγροτών έξω από το Προεδρικό

Παρά την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για απόσυρση του κανονισμού που προνοεί τον περιορισμό της χρήσης παρασιτοκτόνων το αγροτικό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί κραδασμούς τόσο στην ΕΕ, όσο και στο νησί μας.

Από την σημερινή Παγκύπρια διαμαρτυρία επηρεάζεται και η τροχαία κίνηση στην Πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την Αστυνομία η Λεωφόρος Λόρδου Βύρωνος από τα φώτα τροχαίας της λεωφόρου Γρίβα Διγενή μέχρι τα φώτα τροχαίας που βρίσκονται στο ύψος της Ελληνικής Πρεσβείας, θα παραμείνει κλειστεί έως ότου ολοκληρωθεί η εκδήλωση .

Στους δρόμους και οι αγρότες της Πάφου

Στον κυκλικό κόμβο Κονιών συγκεντρώθηκαν στις 10:00 σήμερα το πρωί  οι αγρότες της Πάφου, ταυτόχρονα με την συγκέντρωση των υπολοίπων συναδέλφων τους έξω από το σπίτι της Ευρώπης στην Λευκωσία, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι χωρίς την αγροτιά που φροντίζει για την διατροφική επάρκεια 510 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών, η Ευρώπη θα πεινάσει.

Οι αγρότες κατεβαίνοντας από τους γεωργικούς τους ελκυστήρες μοίρασαν  στους διερχόμενους οδηγούς φρούτα, μπανάνες και πορτοκάλια κυπριακής παραγωγής. Κρατώντας επίσης πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Φτάνει πια η κοροιδία» και «η ανοχή μας τελείωσε», διαμαρτυρήθηκαν εκ νέου για τις λανθασμένες, όπως υποστηρίζουν, πολιτικές της ΕΕ στην κοινή γεωργική πολιτική. 

Ο επί σειρά ετών αγρότης από τον Στατό Άγιο Φώτιο Μάριος Κολιός ανέφερε στους δημοσιογράφους  πως κάποιοι πρέπει να αντιληφτούν ότι ο αγροτικός τομέας έχει τεράστια προβλήματα. Οι αγρότες συνέχισε, όχι μόνο πανευρωπαϊκά αλλά στην Κύπρο βρίσκονται στους δρόμους, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, αφού το εισόδημα τους έχει μειωθεί γιατί έχει αυξηθεί πάρα πολύ, όπως είπε, το κόστος παραγωγής.

Επεσήμανε επίσης πως στόχος των αγροτών δεν είναι να ακριβώσουν τις τιμές τους, αλλά να ρίξουν το κόστος με επιπτώσεις ευεργετικές και στον μισθό του κάθε υπαλλήλου που πληρώνεται τέλος του μήνα.  

Ο κοινοτάρχης Στατού Αγίου Φωτίου Μιχάλης Κίμωνος εκτίμησε πως για να επιλυθούν τα προβλήματα των αγροτών πρέπει «να μεταβούμε στην ύπαιθρο και να δούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και να εξετάσουμε πως να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια στα γεωργικά προίόντα αλλά και πως θα γίνουν στοχευμένες επιδοτήσεις προς τους αγρότες για να μπορούμε να στηρίξουμε τους αγρότες και γενικά την ύπαιθρο».

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Πανίκκος Κάπονας ανέφερε πως οι αγρότες της Πάφου και της Κύπρου ενώνουν την φωνή τους με όλους τους αγρότες της Ευρώπης και καλούν σε ένα δομημένο διάλογο με το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κίνημα έχοντας ως επίκεντρο την επισιτιστική επάρκεια.

Βρισκόμαστε είπε, «εδώ ως οργανώσεις γιατί βρισκόμαστε δίπλα στον παραγωγό και δίπλα στον καταναλωτή», προσθέτοντας πως « ζητούμε έμπρακτα από το Κράτος και τους θεσμούς της Ευρώπης να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας που διαλύεται με το σχέδιο που έχει εξαγγελθεί για τον πρωτογενή τομέα».Κάλεσε τέλος τους αρμόδιους να πάρουν άμεσα αποφάσεις.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΚ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε πως το αγροτικό κίνημα της Πάφου , της Κύπρου και το Ευρωπαϊκό αγροτικό κίνημα, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την μικρή ηγετική ομάδα των Βρυξελλών ότι πρέπει επιτέλους να αφουγκραστεί και την Ευρώπη των λαών και των αγροτών και όχι μόνο των ολιχαργών και των ολιγοπωλείων.

Πρόσθεσε επίσης πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η μετάβαση στην πράσινη συμφωνία το κόστος όλων αυτών να το επωμιστεί ο πρωτογενής και ο αγροτικός τομέας.  Οι συμφωνίες αυτές των Βρυξελών και οι νομοθεσίες συνέχισε, σπρώχνουν τον αγροτικό κόσμο προς την καταστροφή.

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Πάφου Θανάσης Ιγνατίου αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη αγροτικής πολιτικής από την ΕΕ, την ίδια ώρα είπε, «που ο πρωτογενής τομέας δεινοπαθεί βρίσκουμε 50 δισεκ. να στείλουμε στην Ουκρανία για να συνεχίζεται ο πόλεμος».

Πρόσθεσε πως ο αγροτικός τομέας βαδίζει στο χείλος της καταστροφής και κανένας δεν τον σκέφτεται. Είπε ακόμη πως αγρότες έχουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις από την περσινή εκταρική επιδότηση. Πρόσθεσε πως δυστυχώς η ακρίβεια δεν τους αφήνει άλλο περιθώριο από την διαμαρτυρία. 

 

7ΘΤΦ
ΘΥΤ6
gfx
κθυ