Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κεντρικες φυλακες

Τρία χρόνια αδρανείας για τις φυλακές ανηλίκων.

Ενώ η νομοθεσία που προβλέπει τη δημιουργία ειδικού διαμορφωμένου χώρου κράτησης ανηλίκων εκτός των κεντρικών φυλακών ψηφίστηκε από το 2021, μέχρι και σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατόν, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέτει νομοσχέδιο στην επιτροπή νομικών, ζητώντας διετή παράταση μέχρι το 2026 ώστε οι ανήλικοι  να κρατούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές φυλακές, προκειμένου να ετοιμαστεί ο χώρος κράτησης. 

«Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νομοθεσιών αλλά η αδυναμία του κράτους να τις εφαρμόσει Ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα ζητηθεί άλλη παράταση. Καλούμε το Υπουργείο, και θα είμαστε αυστηροί, όπως πάρει τις αποφάσεις και να τροχοδρομηθεί η δημιουργία των χώρων κράτησης ανηλίκων», επισήμανε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης.

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, είχαμε και πολύ σοβαρές καταγγελίες.

Όπως λέχθηκε από τον πρόεδρο Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα» Νίκου Λοιζίδη, οι ανήλικοι που κρατούνται στις φυλακές, βρίσκονται στην ίδια αυλή με εμπόρους ναρκωτικών και εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες.

Την καταγγελία αντέκρουσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών κ.Καπνουλάς, ο οποίος είπε πως οι ανήλικοι έχουν δικό τους γήπεδο για να προαυλίζονται, με τους βουλευτές να προγραμματίζουν επίσκεψη στο σωφρονιστικό ίδρυμα  για να δουν από κοντά τον χώρο που κρατούνται οι ανήλικοι.

Καταγγελίες στην ΑΔΙΠΑ

Η Επιτροπή Νομικών συζήτησε επίσης,  και πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου, μέσω της οποίας  επιχειρείται η ποινικοποίηση των ανυπόστατων καταγγελιών στην  Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων.

« 400 καταγγελίες κάθε χρόνο είναι ψευδείς   εναντίον τον αστυνομικών  η πλειοψηφία των καταγγελιών είναι από το οργανωμένο έγκλημα ή τους παραβάτες και όχι από ευυπόληπτους πολίτες », τόνισε ο κ. Λοϊζίδης.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη θέσπισης νομοθεσίας που να θέτει χρονικά πλαίσια διερεύνησης μιας υπόθεσης στην ΑΔΙΠΑ, αφού σήμερα παρατηρείται τεράστια χρονοτριβή. 

«Αναμένουμε ως συντεχνία να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από την πολιτεία  ώστε να προστατευθούν τα μέλη της αστυνομίας», επισήμανε ο Πρόεδρος ΑΣΔΥΚ, Λούκας Χρίστου.

Χαρακτηριστική περίπτωση αστυνομικού που χρειάστηκαν 6 σχεδόν χρόνια για του δοθεί το κατηγορητήριο  από την  ΑΔΙΠΑ.