Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι σταθμοί λεωφορείων και τραμ σε όλη τη Γερμανία ακινητοποιήθηκαν την Παρασκευή, ταλαιπωρώντας εκατομμύρια εργαζόμενους και ταξιδιώτες, καθώς 90.000 εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες κλήθηκαν σε απεργία για να ασκήσουν πίεση για βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Η απεργία, την οποία κήρυξε η συνδικαλιστική οργάνωση Verdi σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια, εκτός από τη Βαυαρία, είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων που ταλαιπώρησε τον τομέα των μεταφορών της Γερμανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

"Οι απεργίες θα πραγματοποιηθούν από την έναρξη έως το τέλος των εργασιών - γενικά από τις 3.00 π.μ. (0200 GMT) της Παρασκευής μέχρι τις 3.00 π.μ. (0200 GMT) του Σαββάτου", δήλωσε ο Andreas Schackert, επικεφαλής του τομέα λεωφορείων και σιδηροδρόμων της συντεχνίας Verdi.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, όπως το Βερολίνο, όπου ανακοινώθηκε μικρότερη απεργία, διάρκειας επτά ωρών, κατά τις πρωινές ώρες.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων των μελών της Verdi βρίσκονται η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή η συντεχνία, απαριθμώντας ως αιτήματα τη μείωση των ωρών εργασίας και την αύξηση των δικαιωμάτων άδειας.

"Έχουμε δραματική έλλειψη εργατικού δυναμικού στις δημόσιες συγκοινωνίες και απίστευτη πίεση στους εργαζόμενους. Δρομολόγια λεωφορείων και τρένων ακυρώνονται καθημερινά σε όλες τις ζώνες κομίστρου επειδή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό", ανέφερε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Verdi, Christine Behle, σε δήλωσή της την περασμένη Δευτέρα.

Το κίνημα νεολαίας και κλίματος «Fridays for Future» δήλωσε ότι 60 από τα τοπικά παραρτήματά του υποστήριξαν την απεργιακή κινητοποίηση.

"Απεργούμε από κοινού για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ένα μέλλον για τις δημόσιες μεταφορές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος.

Ο εργαζόμενος Bjoern Heinz Sacchet, που απεργούσε μπροστά από έναν κλειστό σταθμό του μετρό στην Alexanderplatz του Βερολίνου, δεν εντυπωσιάστηκε.

"Δεν το βρίσκω πολύ καλό. Στο τέλος, είναι οι επιβάτες που επηρεάζονται, δεν φτάνουν στον προορισμό τους", είπε.

Την Πέμπτη, απεργία του προσωπικού ασφαλείας σε 11 γερμανικά αεροδρόμια επηρέασε 200.000 ταξιδιώτες και οδήγησε σε περίπου 1.100 ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων, ανέφερε η ένωση γερμανικών αεροδρομίων ADV.

Οι κινητοποιήσεις επρόκειτο να συνεχιστούν στο Αμβούργο, όπου η συντεχνία Verdi κάλεσε το προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης να απεργήσει από τις 3 π.μ. (0200 GMT) της Παρασκευής μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η συντεχνία αναφέρει πως απαιτεί υψηλότερους μισθούς και εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ για την προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ