Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου

Έναν απολογισμό όσων επιτεύχθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) κάνει η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης σήμερα της θητείας της ως προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ.

Με ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter), την οποία συνοδεύει με ομαδική φωτογραφία του Δ.Σ.,αναφέρεται μεταξύ άλλων στην σημαντική ενίσχυση της υποδομής της ΑΗΚ και στην ανάπτυξη για πρώτη φορά έργων ΑΠΕ με 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλά και στην επαναφορά του οργανισμού σε κερδοφορία το 2022 μετά από δύο ζημιογόνα χρόνια. 

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση της κ. Δέσποινας Παναγιώτου Θεοδοσίου:

Όπως γράφει:

«Σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία του ΔΣ της @eac_cy

Τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν γεμάτα προκλήσεις, αγώνες και συνεχείς προσπάθειες για να έχουμε ένα υγιή και εύρωστο Οργανισμό στο νέο ανταγωνιστικό ενεργειακό περιβάλλον. Ένα Οργανισμό που εξελίσσεται και υλοποιεί την αναπτυξιακή στρατηγική του, με προσήλωση στο ρόλο και την αποστολή του.

Συνοπτικά:
*Ανέγερση της 6ης Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον ΗΣ Βασιλικού, ισχύος 160MW. Θα συμβάλει στην εξασφάλιση της επάρκειας παραγωγής κ στη διασφάλιση της απαραίτητης εφεδρείας.

*Μετά από σκληρή προσπάθεια καταφέραμε να επιτραπεί στην ΑΗΚ να αναπτύσσει έργα ΑΠΕ κ να τα εντάσσει στο μείγμα Παραγωγής της. Έχει εγκριθεί το 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα για έργα ΑΠΕ της ΑΗΚ Παραγωγή, τόσο από το ΥΕΕΒ όσο κ από τη ΡΑΕΚ.

*Λειτουργία του ΦΒ Πάρκου στο Ακρωτήρι Λεμεσού ισχύος 12MW.

*Ολοκλήρωση των απαραίτητων τροποποιήσεων στις παραγωγικές υποδομές του ΗΣ Βασιλικού για να λειτουργούν με ΦΑ.

*Επαναφορά της ΑΗΚ σε κερδοφορία το 2022 μετά από δυο ζημιογόνα χρόνια κ ταμειακά διαθέσιμα €300εκ περίπου. Τα αποτελέσματα του 2023, αναμένεται ότι θα είναι ουσιαστικά βελτιωμένα σε σύγκριση με το 2022, με βάση προκαταρκτικά στοιχεία.

*Πιστοποίηση του Οργανισμού με τρία Διεθνή Πρότυπα στους Τομείς της Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Ασφάλειας & Υγείας.

*Ολοκλήρωση του Έργου αντικατάστασης Οδικού Φωτισμού, με LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης σε όλους σχεδόν τους Δήμους κ Κοινότητες.

*Εφαρμογή Προγράμματος Συμμόρφωσης του ΔΣΔ (Διανομή) με στόχο την Ισότιμη κ Αμερόληπτη Παροχή Υπηρεσιών. *Ολοκλήρωση του Συστήματος Ελέγχου Διανομής SCADA/ADMS.

*Ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης των μετρητικών δεδομένων MDMS.

*Διαχείριση κ δραστική μείωση του χρόνου ανταπόκρισης κ αντιμετώπιση του αυξημένου όγκου των αιτήσεων για εγκατάσταση ΦΒ Συστημάτων.

*Η ΑΗΚ Προμήθεια είναι ο πρώτος Προμηθευτής που εξασφάλισε και πιστοποίησε Εγγυήσεις Προέλευσης, διασφαλίζοντας την πράσινη ενεργειακή κατανάλωση πελατών της για το 2022.

*Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 405 σχολεία της Κύπρου.

*Η ΑΗΚ δημοσιοποίησε εντός του 2023 την 1η έκθεση αειφόρου ανάπτυξής της, αποτυπώνοντας με πλήρη διαφάνεια τις Πολιτικές κ δράσεις της για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση.

*Ενίσχυση της εξωστρέφειας του Οργανισμού κ ενεργοποίηση των λογαριασμών της ΑΗΚ στα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης.

*Σε εξέλιξη το έργο αποξήλωσης του ΗΣ Μονής με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για πράσινη ανάπτυξη.

*Συντονισμένες προσπάθειες για έγκριση νέων θέσεων εργασίας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για καταγραφείς μετρητών που προωθήθηκε στα αρμόδια υπουργεία. *Ολοκλήρωση διαδικασίας νέου συστήματος αξιολόγησης προσωπικού που τώρα βρίσκεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

*Έμπρακτη στήριξη της ΑΗΚ στην κοινωνία με παροχή έκπτωσης 10% σε όλους τους καταναλωτές για περίοδο 4 μηνών. Η στήριξη αυτή ανήλθε σε €22 εκατομμύρια.

*Δρομολόγηση ψηφιοποίησης διαδικασιών. Αναβάθμιση εφαρμογής EAC Mobile App για φορητές συσκευές.

*Εξασφάλιση χορηγίας 70% του κόστους για έργα ανάπτυξης της ΒΡΔ Διανομής ύψους €49εκ. και για έργα ανάπτυξης της ΒΡΔ Μεταφοράς ύψους €70εκ. από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

*Εξασφάλιση €35εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το AMI.

Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, με τους οποίους εργαστήκαμε για το καλό του Οργανισμού με σύμπνοια και συναδελφικότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά κ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, τον νυν Γενικό Διευθυντή κ. Άδωνι Γιασεμίδη και τον τέως Γενικό Διευθυντή, κ. Παναγιώτη Ολύμπιο για την πολύ στενή και ουσιαστική συνεργασία. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Εκτελεστικούς Διευθυντές κ όλη τη Διευθυντική ομάδα για την αγαστή μας συνεργασία.

Ευχαριστώ τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΗΚ. Εκ του ρόλου μας, ορισμένα θέματα τα αντιμετωπίζαμε από διαφορετική οπτική, όμως αναγνωρίζω πως σκοπός όλων είναι μια δυνατή ΑΗΚ που θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον ενεργειακό τομέα του τόπου μας για το καλό της Κοινωνίας.

Δεν θα μπορούσε το πιο μεγάλο κ εγκάρδιο ευχαριστώ να πάει οπουδήποτε αλλού από τον κόσμο της ΑΗΚ. Σε όλους εσάς που καθημερινά, από κάθε θέση κ ρόλο, συνδέεστε άρρηκτα με το μέλλον του Οργανισμού.

Εύχομαι στο νέο Συμβούλιο να πετύχει τους στόχους του, για μια ΑΗΚ που εξελίσσεται κ αναπτύσσεται. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα την ΑΗΚ.

Μπορείτε εδώ να βρείτε το λεπτομερή απολογισμό του ΔΣ: https://eac.com.cy/EL/EAC/NewsAndAnnouncements/Pages/apologismosDS2021-2024.aspx ».