Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βασιλικό LNG τερματικό

Με φωνές και εντάσεις σημαδεύτηκε η συνέδρια της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξέτασε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Η έκθεση, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, έκανε λόγο για σκάνδαλο εκατομμυρίων, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση και την ΔΕΦΑ, ότι  απέκρυψαν καθυστερήσεις και επιπλέον δαπάνες προς τον εργολάβο του έργου.

«Η πολυσέλιδη έκθεση, 136 σελίδες, αποτελεί ένα συνεχές κατηγορώ για την προηγούμενη κυβέρνηση και την ΔΕΦΑ.», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής.

Η συνεδρία ήταν, αρχικά, ανοιχτή όμως αποφασίστηκε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, μετά και από παρότρυνση της ΔΕΦΑ, η οποία επικαλέστηκε την εκκρεμούσα προσφυγή ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου στο Λονδίνο, μέσω της οποίας η κινεζική κοινοπραξία του έργου απαιτεί από τη Δημοκρατία τα 550 εκατομμύρια ευρώ που είναι η αξία του έργου και επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις, επιχειρηματολογώντας με βάση τις αναφορές στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας.

«Οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή έχουν μετατραπεί στο βασικό του εργολάβου έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ισχυρισμοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται, ούτε τεκμηριώνονται, ούτε από άλλους ανεξάρτητους φορείς, ούτε από την νομική υπηρεσία», δήλωσε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου.

«Θλίψη και αγανάκτηση ένα έργο που σε άλλες χώρες γίνεται σε έξι μήνες, εμείς από το 18 που επικυρώθηκε η προσφορά καρκινοβατούμε. Η Γερμανία αντίστοιχα έργα τα έκανε σε έξι μήνες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας.

«Ένα σκάνδαλο ολκής σε βάρος του δημοσίου, σε βάρος των συμφερόντων του Κύπριου πολίτη, η Νομική Υπηρεσία συμφωνούσε τώρα που πρέπει να γίνουν έρευνες, για να δούμε ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατασπατάληση εκατομμυρίων, πως θα το κάνει η Νομική Υπηρεσία», δήλωσε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Ο Υπουργός Ενέργειας στη δική του τοποθέτηση παραδέχθηκε αστοχίες και προβλήματα, ωστόσο τόνισε ότι το Υπουργείο του πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε το έργο, το οποίο έχει ήδη φτάσει στο 75%, να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Προς τούτο, ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία άρσης του αδιεξόδου.

Σημείωσε, ακόμα, πως το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου τον Ιούλιο του 2024 μάλλον είναι ανέφικτο.

«Δεν έπρεπε να σταματήσουν τα έργα λόγω της διαιτησίας. Πιθανόν να είναι ανέφικτός κάτω από τις συνθήκες που είμαστε και θα πρέπει να μιλούμε για μικρή αναβολή αν οι εργασίες ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η κυβέρνηση πιθανότητα θα προτείνει στον εργολάβο μεσολάβηση αντί της διαιτησίας, για επίλυση της διαφοράς, ενώ η επιτροπή ελέγχου θα επανέλθει, με πρόσκληση προς τους πρώην Υπουργούς Ενέργειας αλλά και τον προηγούμενο πρόεδρο της ΔΕΦΑ.