Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ζοζέπ Μπορέλ

«Aspides» θα ονομάζεται η νέα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ για προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την άφιξή του στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, αναμένει ότι θα αποφασιστεί η δημιουργία μιας νέας ναυτικής αποστολής της ΕΕ για συνοδεία εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόσθεσε πως δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην αποστολή όλα τα κράτη μέλη, αλλά κανένα δεν θα φέρει αντίρρηση.

Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα πως η αποστολή θα μπορεί να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου, και πρόσθεσε πως εκκρεμεί να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση της αποστολής, πού θα βρίσκεται η έδρα της, και ποια θα είναι η συνεισφορά της κάθε χώρας σε σκάφη και προσωπικό. Πρόσθεσε πως ελπίζει πως θα υπάρξουν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο για την έδρα και την ηγεσία της αποστολής κατά τη σημερινή συζήτηση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε πως το όνομα της αποστολής παραπέμπει στην προστασία που θα παρέχει στη ναυσιπλοΐα, και πως δεν προβλέπονται επιθετικές δράσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη, μόνο άμυνα από επιθέσεις τους.

Πρόσθεσε πως οι αλλαγές των δρομολογίων των εμπορικών πλοίων από το Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Νότια Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη προκαλούν αυξήσεις στις τιμές και στον πληθωρισμό, επηρεάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο πολλών ευρωπαϊκών εταιριών.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το ταμείο στήριξης προς την Ουκρανία ως μέρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, το οποίο θα συζητηθεί από τους ηγέτες την Πέμπτη, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως με τους ΥΠΑΜ θα προσπαθήσουν να λύσουν ζητήματα που προκύπτουν. Μέχρι στιγμής, ανέφερε, ο μηχανισμός αφορούσε τη μεταφορά υπαρχόντων υλικών, ενώ τώρα αφορά την παραγωγή πυρομαχικών.

Πρόσθεσε ακόμα πως οι ΥΠΑΜ της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν εμπιστευτική συζήτηση όσον αφορά τη συνεισφορά των κρατών μελών στις ανάγκες της Ουκρανίας για πυρομαχικά, με στόχο τον σχεδιασμό μέχρι τον Μάρτιο και μέχρι το τέλος του έτους.

Στην ατζέντα βρίσκεται και η στρατηγική της ΕΕ για θέματα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας.