Τηλεόραση Ραδιόφωνο
farmer

Οι Γάλλοι αγρότες άρχισαν σήμερα τη δεύτερη ημέρα αποκλεισμού οδικών αξόνων γύρω από το Παρίσι και αλλού στη χώρα εντείνοντας την πίεση επί της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν η οποία υπόσχεται «νέα μέτρα» για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κοινωνική ανάφλεξη.

Οι αγρότες έχουν αποκλείσει από χθες, οκτώ οδικούς άξονες γύρω από την πρωτεύουσα, συνεχίζοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας της Γαλλίας επιδιώκει καλύτερες αμοιβές για τα προϊόντα τους, λιγότερη γραφειοκρατία και εμπορική προστασία από τις φθηνές εισαγωγές. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, παρά τις συνδικαλιστικές απειλές η προαναγγελθείσα «πολιορκία» του Παρισιού δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, καθώς τα αεροδρόμια δεν έχουν αποκλεισθεί ούτε και η χονδρική αγορά φρέσκων προϊόντων του Rungis, η μεγαλύτερη του κόσμου, που τροφοδοτεί την περιφέρεια του Παρισιού.

Ένα κομβόι από περίπου 200 τρακτέρ, το οποίο αναχώρησε από τη νότια Γαλλία, πήρε το δρόμο προς αυτή την αγορά, στην οποία αναμένεται να φθάσει σήμερα το απόγευμα.

Συνολικά πάνω από το ένα τέταρτο των νομών της Γαλλίας (30) πλήττονται απ' αυτή την κινητοποίηση οργής του αγροτικού κόσμου, που απειλεί να εξελιχθεί σε νέα κοινωνική κρίση. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη 15.000 αστυνομικών, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, για να σταματήσει κάθε προσπάθεια διαδηλωτών να εισέλθουν στην πόλη. Αξιωματικοί και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονταν στο κέντρο του Παρισιού για να προμηθεύουν με φρέσκα τρόφιμα την αγορά Rungis.

Την ίδια ώρα ωστόσο, τη λαϊκή δυσαρέσκεια προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί» η ακροδεξιά που ευελπιστεί πως θα επωφεληθεί εκλογικά από τη οργή της υπαίθρου κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, του υψηλού κόστους και των περιβαλλοντικών πολιτικών.  

Μπλόκα και στο Βέλγιο 

Στο γειτονικό Βέλγιο, εξοργισμένοι οι αγρότες από τα αυξανόμενα κόστη και αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εισαγωγές φτηνών τροφίμων, σχεδιάζουν να μπλοκάρουν από σήμερα την πρόσβαση στο βελγικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ζεεμπρίγκε, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα De Tijd.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να εμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτό το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τους οργανωτές της κινητοποίησης και την αστυνομία και προσθέτει ότι ο αποκλεισμός μπορεί να διαρκέσει μέχρι αύριο, Τετάρτη, το βράδυ.

Βέλγοι αγρότες διέκοψαν επίσης την κυκλοφορία σήμερα το πρωί κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία στον αυτοκινητόδρομο E19, ενώ κομβόι από τρακτέρ κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αμβέρσας, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με αγροτικές ενώσεις.