Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Γενικό Σύστημα Υγείας, έχει μετατραπεί, πρωτίστως, σε οικονομική πράξη κέρδους.

Τα προβλήματα και το χάος που επικρατεί αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αντικείμενο τα δικαιώματα των ασθενών και την κατοχύρωσή τους μέσω της Ευρωπαϊκής Χάρτας.

Τα αρνητικά ρεκόρ και οι πρωτιές της Κύπρου, πανευρωπαϊκά, προκαλούν θλίψη και ντροπή, με τους βουλευτές να επισημαίνουν πως το σύστημα Υγείας έχει καταντήσει το μέσο για την κερδοσκοπία κάποιων.

Δεκάδες καταγγελίες σε τακτά διαστήματα, υποβάλλονται στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, και για ασθενείς που χάνουν κρίσιμο και πολύτιμο χρόνο, μέχρι να εξεταστούν από τους γιατρούς.

Η Ευγενία Ευσταθίου, εκπρόσωπος του Γραφείου Εποπτείας, αναφέρθηκε σε καταγγελίες που υποδεικνύουν, όπως είπε, ότι σε κάποιες ειδικότητες, οι λίστες αναμονής γίνονται «μοχλός οικονομικής εκμετάλλευσης» των ασθενών. Σημείωσε, δε, ότι το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής έχει επεκταθεί και εκτός ΓεΣΥ.

Τα ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων επικαλούμενα την έλλειψη ειδικών γιατρών, ακόμη και για απλά καρδιολογικά προβλήματα, αρνούνται να περιθάλψουν επείγοντα περιστατικά και τα αποστέλλουν στα ΤΑΕΠ του ΟΚΥΠΥ (δημόσια νοσηλευτήρια).

Η αύξηση στις λίστες αναμονής οφείλεται στη νομοθεσία για τον σφαιρικό προϋπολογισμό, οδηγώντας τους γιατρούς να τρέχουν για να δεχθούν περισσότερους ασθενείς, άρα να έχουν και μεγαλύτερα έσοδα, δήλωσε ο Χάρης Αρμεύτης εκ μέρους της Ένωσης Ιδιωτών Γιατρών.
Περιγράφοντας ωστόσο, χωρίς ωραιοποιήσεις, την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, στην πρώτη του παρουσία στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι, έντός ημερών και όχι εβδομάδων, όπως τόνισε, θα γίνει η παρουσίαση πρωτοκόλλων για τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με τις μεγάλες λίστες αναμονής σε ειδικούς γιατρούς.

Εκπρόσωπος του ΟΑΥ ανακοίνωσε, πως από την 1η Φεβρουαρίου οι προσωπικοί γιατροί, στη βάση πρωτοκόλλων, θα διαχωρίζουν τα επείγοντα από τα μη επείγοντα περιστατικά προτού τα αποστέλλουν στους ειδικούς γιατρούς, με την επιλογή των γιατρών να ανήκει στους ασθενείς.

Η Ριτα Σούπερμαν αναφέρθηκε και στην πίστωση χρόνου που ζήτησε ο νέος Υπουργός Υγείας, για εξέταση με τον ΟΑΥ των διαφόρων καταγγελιών.

Βουλευτές αναφέρθηκαν και σε περίπτωση γυναικολόγου, ο οποίος καταδικάστηκε δύο φορές από τη δικαιοσύνη, αλλά δεν του αφαιρέθηκε η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.