Συγκλονιστικές λεπτομέρειες έδωσε η Αιμιλία Στροβολίδου, λειτουργός ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) για την οικογένεια του τρίχρονου κοριτσιού, τρίχρονης Τζούρι από τη Συρία που βρέθηκε λιπόθυμη σε ένα μικρό ξύλινο καράβι με άλλους 61 πρόσφυγες, έσβησε στο Μακάρειο Νοσοκομείο και τάφηκε στη Λάρνακα ύστερα από ένα μαρτυρικό ταξίδι.
Η κ. Στροβολίδου μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μητέρα του παιδιού είναι ουσιαστικά και αυτή παιδί, αφού είναι μόλις 22 ετών ενώ ένα εξέφρασε φόβους ότι άλλο ένα καράβι με πρόσφυγες που αγνοείται, το οποίο αναχώρησε για την Κύπρο γύρω στις 12 Δεκεμβρίου, μάλλον έχει βυθιστεί. Τα πτώματα που εκφράστηκαν στο Ριζοκάρπασο και στην Τουρκία ενδέχεται να είναι επιβάτες αυτού του καραβιού, σημείωσε.
Η κ. Στροβολίδου περιέγραψε στο Μέρα Μεσημέρι τις τραγικές συνθήκες που βίωσαν οι τα παιδιά μεταναστών και οι ίδιοι οι μετανάστες στο καράβι που εντοπίστηκε πρόσφατα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.
Όπως είπε, το αδελφάκι του παιδιού που έχασε τη ζωή του και τάφηκε στη Λάρνακα, νοσηλεύεται εκτός εντατικής. Άλλο ένα παιδάκι από το καράβι νοσηλεύεται στην εντατική του Μακάρειου, άλλα παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου ενώ έχουν νοσηλευθεί ή νοσηλεύονται και ενήλικες.
«Η σκέψη μας είναι με τους γονείς του παιδιού» σημείωσε αναφέροντα ότι η μητέρα τους που είναι και αυτή παιδί, μόλις 22χρονών ενώ ήταν 9 χρονών όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία». Όπως περιέγραψε η μητέρα, «13 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου με τα δύο της παιδιά, 2,5 ετών και πέντε ετών για να βρει μια καλύτερη, ειρηνική ζωή για τα παιδιά της και να συναντήσει τον σύζυγό της που βρίσκεται στην Κύπρο».
Σε ένα σκάφος για δέκα άτομα στοιβάχτηκαν 60
«Βρίσκονταν μέσα σε ένα πολύ μικρό σκάφος γύρω στα δώδεκα μέτρα, ίσως και πιο μικρό και εκεί που το σκάφος θα χωρούσε πέντε μέχρι και 10 άτομα το πολύ στοιβάχτηκαν με άλλους 60 επιβάτες», ανέφερε.
Περιέγραψε πως μετά από 20 ώρες ταξίδι χάλασε η μηχανή του σκάφους και οι προμήθειες είχαν τελειώσει. Το πλοιάριο είχε ξεκινήσει 18 Ιανουαρίου και εντοπίστηκε στις 25 Ιανουαρίου αφού είχε χάσει τον προσανατολισμό του. Εντοπίστηκε από εμπορικό πλοίο το οποίο έστειλε μήνυμα στις κυπριακές αρχές και άρχισε η επιχείρηση διάσωσης.
Όπως είπε οι συγγενείς των επιβατών που βρίσκονταν στην Κύπρο, όταν το πλοίο δεν έφτασε στο νησί σε μία ημέρα όπως αναμενόταν, ειδοποίησαν τις αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Άλλο πλοιο που προοριζόταν για την Κύπρο μάλλον ναυάγησε - Εκβράστηκαν πτώματα σε Κύπρο και Τουρκία
Η κ. Στροβολίδου ανέφερε ότι αγνοείται και άλλο πλοίο με πρόσφυγες το οποίο αναχώρησε για την Κύπρο γύρω στις 12 Δεκεμβρίου. «Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παράλια της Κύπρου αλλά και της περιοχής μας έχουν ξεβράσει πτώματα και αυξάνονται οι φόβοι ότι το πλοίο αυτό ναυάγησε», σημείωσε.
Όπως είπε, «τρία πτώματα βρέθηκαν πρόσφατα στο Ριζοκάρπασο και άλλα έξι πτώματα στην Αττάλια της Τουρκίας ενώ μία οικογένεια φέρεται να αναγνώρισε προσωπικά αντικείμενα ενός από τους αγνοούμενους».
Περιγράφοντας τις συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες αλλά και γιατί δεν πρέπει να γίνονται επιστροφές προσφύγων στη Συρία, ανέφερε:
«Κανένας αγαπητέ Νικήτα δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα σε τέτοιες επισφαλείς συνθήκες. Κανένας δεν καταφεύγει σε αδίστακτους διακινητές εκτός κι αν η στεριά είναι πιο επικίνδυνη από τη θάλασσα».
«Η κρίση στη Συρία, το δηλώνουν διεθνείς οργανισμοί, το δηλώνουμε και εμείς ως Ύπατη Αρμοστεία, παραμένει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Τον Μάρτιο θα κλείσουν 13 χρόνια πολέμου και πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι. Τα εφτά εκατομμύρια είναι μέσα στη Συρία και τα άλλα έξι εκατομμύρια είναι εκτός Συρίας. Θέλουν να επιστρέψουν όμως δεν μπορούν αφού οι συνθήκες είναι επισφαλείς. Ο πόλεμος Ισραήλ – Γάζας έχει ήδη μετακυλήσει στη Συρία».
Απαντώντας σε ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου αν κάποιες περιοχές στη Συρία θεωρούνται ασφαλείς για επιστροφή αριθμού προσφύγων όπως υποστηρίζει και η κυπριακή κυβέρνηση, η κ. Στοβολίδου απάντησε: «Εμείς ως Ύπατη Αρμοστεία καλούμε όλες τις χώρες υποδοχής να μην προβούν σε επιστροφές Σύρων προσφύγων γιατί ο κίνδυνος παραμένει ενώ υπάρχουν και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά το ότι σε κάποιες περιοχές έχει κοπάσει ο πόλεμος και έχουν σιγήσει τα όπλα».
Πρόσθεσε ότι στη Συρία γίνονται ακόμα αναγκαστικές στρατολογήσεις ιδιαίτερα νεαρών ανδρών, αυθαίρετες συλλήψεις, σημειώνονται θάνατοι σε συνθήκες κράτησης και δρουν ξένοι στρατοί, δύο εθνικοί στρατοί και πληθώρα παραστρατιωτικών οργανώσεων.