Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο8θυ

Το παράδειγμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολούθησε με σημερινή του απόφαση το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά να αναστείλει προσωρινά την χρηματοδότηση προς την UNRWA λόγω στοιχείων που ήρθαν στην δημοσιότητα εκ μέρους του Ισραήλ, για ανάμιξη εργαζομένων του συγκεκριμένου φορέα του ΟΗΕ στη Γάζα στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών, Άχμαντ Χουσέιν, σχολίασε την απόφαση προσθέτοντας ότι χώρα του «εξετάζει πολύ σοβαρά τις αναφορές και πραγματοποιεί σχετικές επαφές τόσο με την ίδια την UNRWA όσο και με άλλους δωρητές».

Η καναδική απόφαση αναστολής παροχής κονδυλίων προς την UNRWA προκλήθηκε τόσο από τη χθεσινή απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και από πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα σε σχετική της έκθεση που εξέδωσε στις 10 Ιανουαρίου η μη κυβερνητική οργάνωση UNWATCH.

Η έκθεση της UNWATCH παρέθετε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, ανήμερα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα σχολεία της UNRWA στη Γάζα, με αναρτήσεις τους στο κανάλι που διατηρούν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, και στο οποίο μετέχουν ως μέλη 3.000 συνάδελφοί τους, εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους για τις πράξεις των ενόπλων της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες». Στις αναρτήσεις τους αναφέρονταν με επαινετικά σχόλια για «την καλή εκπαίδευση που έλαβαν στα σχολεία της UNRWA» οι ένοπλοι της Χαμάς και παράλληλα αναρτούσαν φωτογραφίες με σφαγιασμένους Ισραηλινούς πολίτες και βίντεο που απεικόνιζαν τις δολοφονίες των αμάχων Ισραηλινών την ημέρα εκείνη.

Ηνωμένο Βασίλειο και Φινλανδία ανακοίνωσαν τη διακοπή χρηματοδότησης

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προσχώρησε μαζί με τις ΗΠΑ στην «προσωρινή παύση» της μελλοντικής χρηματοδότησης της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ενώ εξετάζει τους «ανησυχητικούς ισχυρισμούς» ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκλονισμένο από τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, μια αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη που η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταδικάσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Φινλανδία ανακοινώνει επίσης τη διακοπή της βοήθειας.

«Οι ισχυρισμοί για συμμετοχή του προσωπικού της UNRWA στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί. Η Φινλανδία θα διακόψει προσωρινά τη χρηματοδότηση της UNRWA και θα παρακολουθήσει το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης έρευνας», γράφει ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης της Φινλανδίας Ville Tavio.

Και η Ιταλία αναστέλει τη χρηματοδότησή της

Η Ιταλία αποφάσισε να αναστείλει τη χρηματοδότησή της προς την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από καταγγελίες ότι κάποιοι εργαζόμενοι της UNRWA είχαν ανάμιξη στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που έγιναν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, αν και ο Ταγιάνι δεν έκανε άμεση αναφορά σε αυτές τις υποψίες.

«Η ιταλική κυβέρνηση αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά την ειδεχθή επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Ταγιάνι στην πλατφόρμα Χ, προσθέτοντας ότι κάποιοι από τους συμμάχους της Ιταλίας είχαν ήδη λάβει αντίστοιχη απόφαση.