Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θξυτφ

Τα βιώματα, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που συνάντησαν ως παιδιά ομόφυλων ζευγαριών περιέγραψαν στους Πρωταγωνιστές και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο 16χρονος Γιάννης και η 20χρονη Ανατολή που ζουν με δύο μαμάδες και η 25χρονη Μαρίλη που ζει με δύο μπαμπάδες.

Κοινή συνισταμένη και των τριών παιδιών, που είναι στρέιτ, ότι έχουν βιώσει την ίδια αγάπη με αυτή των οικογενειών με έναν μπαμπά και μια μαμά, και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους την ώρα που έχει τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο 16χρονος Γιάννης

Οι «Πρωταγωνιστές» δίνουν φωνή και σε τρία παιδιά – 16, 20 και 25 χρονών - που μεγάλωσαν σε οικογένειες ομοφυλοφίλων. Tι ζητούν από την κοινωνία και τι λένε για τους γονείς τους;

Ο Γιάννης που θέλει να γίνει καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού, περιέγραψε ως «κανονικά» τα παιδικά του χρόνια «με τη μητέρα μου και με τη δεύτερη μητέρα μου». «Ήταν σαν μια κανονική οικογένεια στην Ελλάδα, με τις καλές, τις μέτριες και τις κακές μέρες. Μεγάλωσα σε οικογένεια που με αγαπούσαν πολύ σε κάθε στάδιο της ζωής μου, δεν υπήρχε καμία διαφορά από μια στρέιτ οικογένεια» συμπλήρωσε ο νεαρός.

Στην ερώτηση πώς το αντιμετώπιζαν οι συνομήλικοί του, ο 16χρονος είπε ότι «στους πιο κοντινούς φίλους έλεγα ότι έχω δύο μητέρες, Στην αρχή ήταν λίγο μπερδεμένοι αλλά μετά από μια εξήγηση, έβλεπα ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα». Ο ίδιος λέει ότι «εγώ δεν βίωσα μπούλινγκ, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις. Είμαι στρέιτ αλλά ποτέ δεν ντράπηκα για την οικoγένειά μου».

Όσον αφορά την αντίδρασή του στα αρνητικά σχόλια, ο Γιάννης λέει ότι «αν κάποιος μου πει κάτι, δεν τον αφήνω να με θυμώσει και να με επηρέασει το σχόλιό του. Αλλά, βέβαια, υπάρχουν πάντα τα αρνητικά τύπου "αυτοί δεν μπορούν να να μεγαλώνουν τα παιδιά, κάποιος να τα πάρει" λες και ζούμε σε μια οικογένεια του σατανά και να μπούμε φυλακή για αυτό που είμαστε».

«Μια οικογένεια στρέιτ με μια οικογένεια ΛΟΑΤΚΙ δεν έχει καμία διαφορά στην αγάπη και τη φροντίδα στα παιδία τους» τονίζει κατηγορηματικά το νεαρό αγόρι.

Όπως εξομολογήθηκε, η εξήγηση από τη μητέρα του έγινε από όταν ήταν μικρός και «έβλεπα πάντα δύο μητέρες, χωρίς πατρική φιγούρα. Μου εξήγησε ότι μπορεί να είμαστε λίγο διαφορετικοί από τις άλλες οικογένειες, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να ήμουν μπερδεμένος στην αρχή, αλλά μεγάλωσα και αγάπησα την οικογένειά μου. Η ζωή μου ήταν γεμάτη με ευτυχισμένες στιγμές και με πολύ λιγότερα προβλήματα από αυτά που πιστεύει κάποιος ότι υπάρχουν σε μια ΛΟΑΤΚΙ οικογένεια».

Η 20χρονη Ανατολή

Η Ανατολή παρακολουθεί από το εξωτερικό τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σχολιάζοντας ότι «πολλοί είναι αφοριστικοί χωρίς να ξέρουν ανθρώπους που να είναι γκέι ή λεσβίες και λένε άσχημα πράγματα».

Όπως λέει «ήξερα από πάντα ότι (σ.σ. η μητέρα της) ήταν με γυναίκες αντί για άντρες. Πριν από οχτώ χρόνια η μαμά μου γνώρισε τη Μαρίνα και παντρευτήκανε. Εκείνη η ημέρα ήταν μια από τις πιο χαρούμενες της ζωής μου. Ήταν η στιγμή που δημιουργήθηκε η οικογένεια και ένιωσα την αίσθηση της οικογένειας».

«Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι εμάς τα παιδιά δεν μας νοιάζει αν οι γονείς μας είναι με άντρα ή με γυναίκα και το μόνο που μας νοιάζει είναι να νιώθουμε αγάπη και φροντίδα, ότι είναι στο πλευρό μας και εγώ το έχω νιώσει αυτό με τη Μαρίνα. Είμαι ευγνώμων που βρήκαν η μια την άλλη επειδή είναι χαρούμενη (σ.σ. η μητέρα της) και αυτό θέλουν όλα τα παιδιά. Αυτή την την ευτυχία που νιώθουν την εισπράττω εγώ γιατί μπορούν και αυτές μετά να είναι καλοί γονείς» προσθέτει η 20χρονη κοπέλα.

Η 25χρονη Μαρίλη

Η Μαρίλη μεγαλώνει τα τελευταία οχτώ χρόνια με δύο μπαμπάδες και «πιο πριν ήμουν με τη μαμά και τον μπαμπά». Όπως είπε «αυτή η αλλαγή προέκυψε επειδή ο μπαμπάς μου ερωτεύτηκε έναν άνδρα. Με τη μητέρα μου είχαν αποφασίσει να έχουν ανοιχτό γάμο και όταν έγινα 18 πήραν διαζύγιο και από τότε έχω δύο σπίτια, το ένα με τη μαμά μου και το άλλο με τους μαμπάδες μου».

Η αλλαγή, ωστόσο, είχε γίνει από όταν η Μαρίλη ήταν ετών 15 οπότε «ξεκινήσαμε να είμαστε οικογένεια με τους δύο μπαμπάδες».

Η ίδια λέει ότι βίωσε την αλλαγή αυτή «πολύ φυσιολογικά γιατί ήταν ο έρωτας μεταξύ δύο ανθρώπων, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ο μπαμπάς μου έλεγε πάντα ότι ερωτευόμαστε ψυχές και όχι ανθρώπους και οι ψυχές δνε έχουν φύλο».

Άλλωστε, όπως συμπληρώνει, «ποτέ δεν ήταν μυστικό για την οικογένεια μας. Στο pride του 2015 συμμετείχαμε οικογενειακώς, η μαμά, ο μπαμπάς και εγώ με το σωματείο διεμφυλικών. Η γιαγιά μου την έχει αγκαλιάσει αυτή τη σχέση, όπως και όλη η οικογένεια έχει αγκαλιάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του πατέρα μου. Κάτι μακρινοί συγγενείς που έχει τύχει να εκφράσουν ομοφοβία, η οικογένειά μου και εγώ τα έχουμε εξοστρακίσει».

Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι «δεν επιτρέπω στον κύκλο μου να εκφράζουν ομοφοβικές απόψεις. Μιλάω ανοιχτά για να δω αν ο άνθρωπος που είναι δίπλα μου το πιστεύει όταν λέει ότι δεν είναι ομοφοβικός. Θα ήθελα πολύ να κάνω μια οικογένεια με τον άντρα μου στο μέλλον. Σκέφτομαι και τα παιδιά, τα πάω πολύ καλά μαζί τους. Είμαι στρέιτ γυναίκα. Δεν ένιωσα ποτέ έλξη στις γυναίκες, θα μπορούσε αλλά δεν συνέβη. Δεν έπαιξε ποτέ ρόλο στις επιλογές μου ο σεξουαλικός προσανατολισμός του πατέρα μου».

Όπως καταλήγει ο λόγος που συμμετέχει στο pride δεν είναι η σεξουαλικότητά της «αλλά γιατί το υποστηρίζω και αγωνίζομαι για τα δικαιώματα της οικογένειάς μου και τα δικά μου ως παιδί μιας τέτοιας οικογένειας».

Πηγή: protothema.gr