Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1
*Φωτογραφία αρχείου

Τροποποίηση των κανονισμών για μείωση των ημερών άδειας ασθενείας των δημοσίων υπαλλήλων, από 42 ημέρες σε 28, και χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό, από οκτώ σε έξι ημέρες αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, την Πέμπτη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι, ένας από τους στόχους και προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία, όπως είπε, είναι μια συνεχής διαδικασία και αποτελείται από διάφορα στάδια.

Είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει μια απόφαση που αφορά στην τροποποίηση των κανονισμών που αφορούν την χορήγηση αδειών στους δημόσιους υπαλλήλους. Έχει εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία και έχουν ενοποιηθεί κάποιες νομοθεσίες, είπε, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ότι μειώνονται οι μέρες άδειας ασθενείας, από 42 ημέρες σε 28, και των αδειών ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό, από οκτώ σε έξι ημέρες οι οποίες περιλαμβάνονται στις 28 ημέρες ετήσιας άδειας ασθενείας.

Επίσης, σημείωσε, προωθούνται τρεις περίοδοι εξάμηνων παρατάσεων άδειας ασθενείας, αντί για δύο που προέβλεπαν οι υφιστάμενοι κανονισμοί, αναφέροντας ότι αυτό αφορά τους χρόνιους ασθενείς. Η μια θα είναι με πλήρεις απολαβές, η μία με 60% και η τρίτη με μείωση απολαβών στο 50%, ανέφερε.

Για τους χρόνιους ασθενείς, είπε επίσης ο κ. Κεραυνός, διαγράφεται η απαίτηση για έγκριση των παρατάσεων των αδειών ασθενείας από ιατροσυμβούλιο και θα παραχωρείται με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, με έγκριση του οικείου προϊσταμένου.

Υπενθύμισε ότι προηγουμένως είχαν ληφθεί αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με το ευέλικτο ωράριο, την τηλεργασία, και ότι αυτό είναι ένα επιπρόσθετο βήμα. Υπενθύμισε ακόμη ότι, όσον αφορά στο κρατικό μισθολόγιο, η Κυβέρνηση έχει αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τεχνική βοήθεια, ώστε να υπάρξει κι εκεί ένας εξορθολογισμός.

Σε ερώτηση αν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις κατάχρησης του δικαιώματος αυτού και γι’ αυτό προχωρούν σε αλλαγές, ο κ. Κεραυνός είπε ότι είχαν εντοπιστεί και καταχρήσεις αλλά και ότι έχει εντοπιστεί ότι δεν αξιοποιείται αυτό το πλεονέκτημα των 42 ημερών άδειας ασθενείας, οπόταν θα έπρεπε να υπάρξει μια διαφοροποίηση και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει αυτά τα θέματα.