Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Αρχισαν τα προβλήματα πριν καν καλά - καλά τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης το λεγόμενο e-justice. Προθεσμία μέχρι την Τρίτη δίνει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. Για το θέμα παρεμβαίνει και η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία αποστέλλει την ερχόμενη εβδομάδα την πρώτη επιστολή ελέγχου στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Οπως όλα δείχνουν η ηλεκτρονική δικαιοσύνη βραχυκυκλώθηκε. Το σύστημα από το οποίο θα έπρεπε να καταχωρούνται τα έγγραφα, για όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσλειτουργίες και αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την περασμένη Δευτέρα τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή, με τον δικηγορικό κόσμο να εμφανίζεται έξω φρενών και ζητεί όπως το θέμα επιλυθεί άμεσα.

Από την πλευρά του το Υφυπουργείο έρευνας και καινοτομίας διαβεβαιώνει πως καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την αποτελεσματική και την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη επίλυσή του προβλήματος, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο όπου είναι και το υπεύθυνο για τη λειτουργία του συστήματος, αναφέρει πως τα προβλήματα είναι αμιγώς τεχνικά και το σύστημα θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Προθεσμία Δικηγορικού Συλλόγου μέχρι την Τρίτη

«Προσδοκούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε στο Μέρα Μεσημέρι στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) Μιχάλης Βορκάς και πρόσθεσε ότι ο ΠΔΣ έχει δώσει προθεσμία μέχρι την Τρίτη το πρωί. Ο κ. Βορκάς επεσήμανε ακόμα πως το e-justice είναι μια πλατφόρμα που αφορά όλη τη δικαιοσύνη, όχι μόνο τη δικαστική εξουσία αλλά και την νομική υπηρεσία, το γραφείο ευημερίας κ.α.

Μονόδρομος η λειτουργία του e-justice

«Είναι μονόδρομος να λειτουργήσει το e-justice» είπε ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και πρόσθεσε ότι παρατηρούνται κάποιες τρομερά προβληματικές καταστάσεις όσον αφορά την λειτουργία του συστήματος. «Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη λειτούργησε από την εποχή του κορονοϊού και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ζήτημα πρώτα απ' όλα των πολιτών» είπε ο κ. Αιμιλιανίδης καταλήγοντας περί του θέματος.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης ανέφερε στο Μέρα Μεσημέρι ότι η ΕΥ παρακολουθεί το e-justice από το 2021 και έχει καταθέσει ήδη τις θέσεις της. Επιπρόσθετα είπε ότι την «ερχόμενη εβδομάδα αποστέλλουμε την πρώτη επιστολή ελέγχου στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει πριν να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος.»