Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Screenshot 2024-01-19 094214

Ελλάδα, 27 Δεκέμβρη και αστυνομικός καταλήγει μετά από μάχη 20 ημερών, όταν δέχτηκε ναυτική φωτοβολίδα στο πόδι μεταξύ επεισοδίων χούλιγκαν. Κύπρος, 16 Ιανουαρίου και χούλιγκαν ρίχνουν δεκάδες ναυτικές φωτοβολίδες έξω από το γήπεδο με κίνδυνο την ζωή ανθρώπων. Ελλάδα 22 Οκτωβρίου, και παίχτης που προθερμαινόταν κατά την διάρκεια αγώνα και τραυματίζεται από κροτίδα. Κύπρος 23 Δεκεμβρίου, 6 Ιανουαρίου και 16 Ιανουαρίου ρίψη κροτίδων στο γήπεδο, και τραυματισμός παιχτών και ballboy κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα.

Για να συμπληρωθεί το παζλ της μίμησης λείπει ένα κομμάτι, για να συμπληρωθούν αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις και να αφυπνιστεί η κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς μένει να θρηνήσουμε τον χαμό ενός ανθρώπου από οπαδική βία και τότε όλοι με κροκοδείλια δάκρυα θα επιρρίπτουν ευθύνες και θα ψάχνουν τους υπαίτιους.

Πολλές από τις Κυπριακές ομάδες έχουν καθορίσει και έχουν συμβάλει στην ιστορία του νησιού μέσα από τους αγώνες των ποδοσφαιριστών και των παραγόντων τους (βλ. Αγώνα ΕΟΚΑ, εισβολή 1974), ακόμη και με τις ποδοσφαιρικές τους επιτυχίες στην Ευρώπη πολλές ομάδες έχουν κάνει γνωστή την Κύπρο μας στο παγκόσμιο, και όμως για τους νεαρούς χούλιγκαν κανένας από τους πιο πάνω λόγους δεν είναι αποτρεπτικός, αντίθετα κρύβονται πίσω από ιστορικά σύμβολα ομάδων με μόνο στόχο τις ταραχές και την βία.

Ως πότε θα το ανεχόμαστε πρώτα ως κοινωνία ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς ξεχωριστά, ως πότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει τα στραβά μάτια, ως πότε τα κόμματα και οι πολιτικοί θα προστατεύουν τους χούλιγκαν για χάρη της ψήφου, πότε επιτέλους η αστυνομία θα λάβει δραστικά μέτρα για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, μια αστυνομία με δεμένα χέρια μην πειράξει τα πάρα χαϊδεμένα παιδιά των ομάδων, των κομμάτων, της κυβέρνησης, ως πότε οι ομάδες θα συγκαλύπτουν και θα χρηματοδοτούν αυτούς τους τρομοκράτες;

Έχουμε πάρει δήθεν μέτρα ως Κυπριακή Δημοκρατία για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, όπως αυτό της κάρτας οπαδού και τις αυστηρότερες ποινές για την βία, όταν ένα μέτρο κύριε υπουργέ Δικαιοσύνης δεν εφαρμόζεται τότε δεν ισχύει, και δεν εφαρμόζεται λόγω ανοχής του κράτους του ΚΟΑ, της ΚΟΠ και των ομάδων, άρα δημιουργήσαμε ένα μέτρο απλά και μόνο για το θεαθήναι.

Έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο η χρήση του VAR όπου μπορείς να αναλύσεις σε εκατοστά και με τρομερή ευκρίνεια μια εικόνα και ένα βίντεο, όμως για τις ταραχές που γίνονται εντός γηπέδων δεν έχουμε ούτε μια εικόνα καλής ανάλυσης, ή τουλάχιστον δεν θέλουμε να έχουμε, εφαρμόζουμε ένα πιο δίκαιο κανονισμό στο ποδόσφαιρο θέλοντας να εκσυγχρονίσουμε το προϊόν του ποδοσφαίρου, αλλά η ασφάλεια των οπαδών και των παραγόντων από τι φαίνεται έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Όταν μια χώρα δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταπολεμήσει την οπαδική βία, σημαίνει δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ίδια την βία, το οργανωμένο έγκλημα, δεν μπορεί να φέρει  την ευημερία της οικονομίας και του κράτους ευρύτερα, τότε σημαίνει πως παραπαίει με πολλά παραδείγματα ανά το παγκόσμιο.

Ως νέος αυτού του τόπου, που θέλω να λέω πως ασχολούμαι με τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας μου απαιτώ από όλους τους αρμόδιους φορείς που ανέφερα πιο πάνω την λήψη μέτρων «χθες» αλλιώς στα επόμενα επεισόδια, την επόμενη φορά θα θρηνήσουμε άνθρωπο λόγω οπαδικής βίας τότε θα είναι όλοι ηθικοί αυτουργοί. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αναλάβει προσωπικά αυτό το μείζον ζήτημα λαμβάνοντας άμεσα μέτρα.

Πώς μπορούμε να προωθούμε μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό με την συνύπαρξη όλων των μειονοτήτων του νησιού ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε μια μικρή μερίδα ανεγκέφαλων νεαρών.

Η οπαδική βία είναι ένα ζήτημα που αντικατοπτρίζει την έλλειψη παιδείας, την κοινωνία και την Κύπρο του σήμερα, εμείς από την μεριά μας ως νέοι θα συμβάλουμε και θα πραγματοποιήσουμε εκστρατεία κατά της οπαδικής βίας.