Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε πολίτες - αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνδέονται με την διακοπή της διαπίστευσης και την απέλαση του ανταποκριτή της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης από την Κύπρο το περασμένο φθινόπωρο.

Ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Υπουργείου αναφέρει πως ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, Κύπρος Γιωργαλλής, ενημερώθηκε για τα απαντητικά μέτρα λόγω "των απαράδεκτων", όπως αναφέρεται, ενεργειών των κυπριακών αρχών τον Οκτώβριο του 2023 κατά του Αλεξάντρ Γκασιούκ, ανταποκριτή της “Ροσίσκαγια Γκαζιέτα” διαπιστευμένου στη Λευκωσία, και του Ντ. Ντόινικοφ, στελέχους της ρωσικής πρεσβείας» στην Κύπρο, αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Σε αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας που εμπλέκονται άμεσα στην προβοκάτσια, απαγορεύθηκε η είσοδος στο έδαφος της χώρας μας, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό Νόμο υπ’ αριθ. 114-FZ της 15ης Αυγούστου 1996 σχετικά με τη διαδικασία εξόδου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, λόγος γίνεται για τρία στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, όπως τα περιέγραψε διπλωματική πηγή, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους.

Μάλιστα, κατά την εκτίμηση της ίδιας πηγής, η σημερινή αντίδραση της ρωσικής πλευράς έπειτα από τρεισήμισι μήνες, σε σύγκριση με αντίστοιχα περιστατικά με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, εκφράζει τη θέληση της Μόσχας να εκτονώσει με μια προβλεπόμενη, δέουσα απάντηση και όχι να κλιμακώσει την κρίση αυτή.

Στις 6 Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας σε υψηλούς τόνους «τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες των αρχών» της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι «με πρόσχημα την αφαίρεση της άδειας παραμονής του Ρώσου δημοσιογράφου με την καθιερωμένη κατηγορία περί "απειλής της εθνικής ασφάλειας", οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να τον συλλάβουν με τη χρήση ωμής βίας για επακόλουθη απέλασή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ