Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιωργος Παπαναστασιου Υπουργος Ενεργειας 4

Το πήρε πάνω του ο Γιώργος Παπαναστασίου. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου ανέλαβε πολιτική δέσμευση, για παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση, της υποχρέωσης των εταιριών για την καταχώρηση των στοιχείων των πραγματικών τους δικαιούχων, στο  Μητρώο της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας του γραφείου Εφόρου Εταιριών.

Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Εμπορίου

«Την επομένη όμως, της συγκεκριμένης ημερομηνίας και εφόσον όλα λειτουργήσουν σωστά και με βάση την νομοθεσία η οποία βρίσκεται σε ισχύ, θα πρέπει να επιβληθούν τα πρόστιμα».

Ο κύριος Παπαναστασίου ανακοίνωσε επίσης σε συνεννόηση με εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, πως μέχρι την Παρασκευή η Νομική Υπηρεσία θα δώσει γνωμάτευση για το ενδεχόμενο επιστροφής των προστίμων, τα οποία ήδη καταβλήθηκαν από εταιρίες, καθώς και για το ενδεχόμενο ακύρωσης προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούν, δηλαδή, έχουν ήδη επιβληθεί και συνεχίζουν να επιβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου για μη συμμόρφωση και δεν έχουν καταβληθεί.

Σύσσωμη η Επιτροπή απαιτεί την επιστροφή των προστίμων, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήδη καταβλήθηκαν, καθώς και την ακύρωση προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί, το ύψος των οποίων υπολογίζεται τουλάχιστον στα 50 εκατομμύρια ευρώ

Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Εμπορίου

«Για τις άλλες εταιρίες που τους έχουν επιβληθεί κάποια πρόστιμα, θα περιμένουμε την νομική γνωμάτευση. Ώστε να δούμε πως θα χειριστούμε το θέμα αυτών των προστίμων».

Τα «έκαναν μαντάρα»…

Η καταγραφή των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων Εταιριών, αφορά υποχρεωτική Ευρωπαϊκή Οδηγία στο πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, ενώ σάλος προκλήθηκε και από την πρόχειρη, με ελλείψεις και αδυναμίες λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία οδήγησε στη λειτουργία νέας πλατφόρμας, στην οποία 195 χιλιάδες εταιρείες εξαναγκάστηκαν να υποβάλουν ξανά τα στοιχεία τους.

Κυριάκος Χατζηγιάννης – Πρόεδρος Επιτροπής Εμπορίου Βουλής

«Τα έκαναν μαντάρα. Βεβαίως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν και διοικητικές ευθύνες».

Κώστας Κώστα – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Αυτά που ακούσαμε σήμερα στην συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου ήταν φοβερά. Σε κάποια σημεία, πραγματικά, προσπαθούσαμε να πιστέψουμε, το τι ακούαμε». 

Οργή Βουλευτών

Προσπάθεια του υπουργού Εμπορίου να χαμηλώσει τους τόνους, παραδεχόμενος αστοχίες και αδυναμίες της ενδιάμεσης πλατφόρμας, η δυσλειτουργία της οποίας προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά, σε εταιρίες και επιχειρήσεις, δεν μετρίασε τις αντιδράσεις βουλευτών και εμπλεκομένων φορέων.

Ζαχαρίας Κουλίας – Βουλευτής ΔΗΚΟ

«Με την μορφή του βούρδουλα και των προστίμων, εκατό ευρώ την ημέρα, μέχρι 20 χιλιάδες, εκάμαμε μια δεύτερη πλατφόρμα και καλούσαν τους όλους να πληρώσουν. Ούτε στις χειρότερες σατραπείες δεν κάμνουν τέτοια απαράδεκτα και δικτατορικά μέσα».

Μιχάλης Γιακουμή – Βουλευτής ΔΗΠΑ

«Η πολιτεία συμπεριφέρθηκε ως και όλες οι εταιρίες, οι μικρομεσαίες εταιρίες, είναι διεφθαρμένες».

Ηλίας Μυριάνθους – Βουλευτής ΕΔΕΚ

«Οι πολιτικές ευθύνες οι οποίες πιθανότατα υπάρχουν, σε καμία περίπτωση δεν βαραίνουν τον νυν υπουργό Εμπορίου. Επιβαρύνουν την προηγούμενη κυβέρνηση».

Βουλευτές θα εγγράψουν στην επιτροπή Ελέγχου θέμα διασπάθισης δημοσίου, σε σχέση με την ενδιάμεση πλατφόρμα.