Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οκυπυ

ΤΗΣ ΔΡΟΣ. ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΘΩΔΗ*

Η παιδονεφρολογία ασχολείται με τις νεφρικές παθήσεις στα παιδιά και τους εφήβους. Είναι ένας κλάδος ο οποίος συχνά απαιτεί στενή συνεργασία με διάφορους επαγγελματίες υγείας, όπως διαιτολόγους, παιδοχειρουργούς, παιδοουρολόγους, γενετιστές, ψυχολόγους και ενίοτε λοιμωξιολόγους ή και ογκολόγους. Ο παιδονεφρολόγος είναι κατά κάποιο τρόπο ο «μαέστρος» που θα οργανώσει και θα κατευθύνει τη ομάδα με στόχο τη σωστή αντιμετώπιση και την καλύτερη δυνατή έκβαση στην πορεία της υγείας των παιδιατρικών ασθενών.

Τα δεδομένα

Στην Κύπρο, δεδομένου του μικρού συνολικού αριθμού των ασθενών με νεφρική νόσο τελικού σταδίου, δεν υπάρχει παιδιατρική μονάδα για αιμοκάθαρση. Η μόνη επιλογή – εφ’ όσον η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί - είναι η περιτοναϊκή κάθαρση που αποτελεί προσωρινή επιλογή μέχρι να έρθει η στιγμή της μεταμόσχευσης. Δυστυχώς, μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά και εφήβους δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν στην Κύπρο και οι ασθενείς χρειάζεται να μεταβαίνουν σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Μετά την μεταμόσχευση τα παιδιά επιστρέφουν στη χώρα μας και η παρακολούθηση συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση οπότε και μεταπίπτουν σε εξειδικευμένους ιατρούς ενηλίκων. Το ίδιο ισχύει και για περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Η μοναδική κλινική στο είδος της στην Κύπρο

Το Παιδονεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜ ΙΙΙ), του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), είναι το μοναδικό στην Κύπρο, στο οποίο παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι από όλο το φάσμα της Παιδονεφρολογίας, με απλά ή σύνθετα προβλήματα. Στην Κλινική παρακολουθούνται παιδιά με οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παιδιά σε περιτοναϊκή κάθαρση, παιδιά με μεταμόσχευση νεφρού, με σπειραματονεφρίτιδες, με κληρονομικές νεφροπάθειες, με αιματουρία, με συγγενείς ανωμαλίες ουροποιητικού, με ημερήσια ή νυχτερινή ενούρηση, με επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις κλπ. Παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή νεφρολογική πάθηση και χρήζουν νοσηλείας, φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική του ΝΑΜ ΙΙΙ.

Συνεργασία με άλλα τμήματα

Το τμήμα συνεργάζεται στενά με τα παιδιατρικά τμήματα του ΝΑΜ ΙΙΙ καθώς και τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Παίδων του Νοσοκομείου. Επιπρόσθετα στο ΝΑΜ ΙΙΙ , λειτουργούν δύο πλήρως εξοπλισμένα παιδονεφρολογικά ιατρεία με μόνο σκοπό την αποτελεσματική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των παιδιών που πάσχουν από παθήσεις των νεφρών τόσο σε ενδονοσοκομειακή όσο και εξωνοσοκομειακή βάση.

Το πλέον ολοκληρωμένο και στελεχωμένο Παιδιατρικό Νοσοκομείο

Το ΝΑΜ ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ είναι το πλέον ολοκληρωμένο και άρτια στελεχωμένο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της χώρας το οποίο διαθέτει όλες τις εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας για τη Μητέρα και το Παιδί. Το Νοσοκομείο δραστηριοποιείται στον τομέα της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης και πρωταρχικός του στόχος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών υγείας μέσα από τη συνεχή κατάρτιση του προσωπικού του και την αναβάθμιση των υποδομών και εξοπλισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με την Παιδονεφρολογική Κλινική του ΝΑΜ ΙΙΙ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής ή επικοινωνήστε με το 22405327.

*Παιδονεφρολόγος, Παιδονεφρολογική Κλινική ΝΑΜ ΙΙΙ, ΟΚΥπΥ