Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χουθι ΗΠΑ

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, επιβεβαίωσαν παράλληλα τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Times και Daily Mail, κατά τις επιθέσεις επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία σταθμεύουν στη Βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Στόχος η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, λέει το Βερολίνο

Οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις του κινήματος, εκτίμησε σήμερα το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα", έγραψε το Υπουργείο στην πλατφόρμα Χ.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, όπως έγραψε σήμερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.

Χούθι: Πέντε νεκροί και έξι τραυματίες από την επίθεση στην Υεμένη

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πέντε νεκροί και έξι τραυματίες από την επίθεση με 73 πλήγματα στην Υεμένη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η Χαμάς καταδικάζει τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σήμερα απερίφραστα τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Η Χαμάς σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο της επίθεσής τους στην ασφάλεια στην περιοχή.

Επιβεβαιώνουν οι Χούθι για τις επιθέσεις στην Υεμένη και λένε ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις

Ανώτερος αξιωματούχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι επιβεβαίωσε πως έγιναν πυραυλικά πλήγματα εναντίον πόλεων της χώρας της αραβικής χερσονήσου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Άμπντελ Καντίρ αλ Μορτάντα, αξιωματούχος της Ανσαρουλά — κινήματος πιο γνωστού με το επώνυμο των ηγετών του, Χούθι — ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «αμερικανικές, σιωνιστικές και βρετανικές» δυνάμεις «εξαπέλυσαν επιδρομές στην πρωτεύουσα Σανάα» καθώς και στις επαρχίες «Χοντάιντα, Σαάντα και Νταμάρ» τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ' αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (...) στόχος (των Χούθι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Μπάιντεν: "Δεν θα διστάσω να διατάξω τη λήψη περαιτέρω μέτρων"

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Σούνακ: "Tο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για την υπεράσπιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας"

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία, επιχειρώντας στο πλευρό των ΗΠΑ, εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Είχε προηγηθεί εχθές το βράδυ έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία, κατά το οποίο, ο Ρίσι Σούνακ ενημέρωνε τους υπουργούς του για τις επικείμενες επιθέσεις των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Υφ. Εξωτερικών των Χούθι: «Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή»

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις, κατά εγκαταστάσεων των σιιτών ανταρτών, στην Υεμένη. «Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», πρόσθεσε

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες, οι  ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι.