Τηλεόραση Ραδιόφωνο
peiratia

Το Ιράν επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν ένα πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν, στο οποίο, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, είχαν επιβιβαστεί ένοπλοι άνδρες με στρατιωτικές στολές, μεταδίδει το Associated Press το οποίο επικαλείται η ΕΡΤ. 

Προσθέτει ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε ένα σύντομο ρεπορτάζ στο οποίο λέει ότι έγινε κατάσχεση από το ιρανικό ναυτικό χωρίς όμως να προσδιορίζει το πλοίο, αλλά αναφέροντας ότι η σχετική κίνηση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής.

Όπως έγινε γωστό μέσα από διεθνη ΜΜΕ νωρίτερα την Πέμπτη υπό κατάληψη από ενόπλους βρίσκεται δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία, στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο επιβιβάστηκαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές.

Το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί το θέμα ενώ μεταξύ του πληρώματος βρίσκεται και ένας Έλληνας. Πρόκειται για 20χρονο δόκιμο πλοίαρχο, μέλος του 19μελούς πληρώματος. Οι υπόλοποι 18 είναι Φιλιππινέζοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η η ραδιοασύρματη επικοινωνία του πληρώματος με τις αρχές ενώ το πλοίο St. Nikolas είναι με τη σημαία Νήσων Μάρσαλ, είναι ελληνικών συμφερόντων και είχε ναυλωθεί από εταιρεία στην Τουρκία προκειμένου να μεταφέρει πετρέλαιο.

Είχε ξεκινήσει από τη Βασόρα του Ιράκ και μέσω του Στενού του Ορμούζ βγήκε στον κόλπο του Ομάν και εκεί έγινε το ρεσάλτο των 5 ατόμων, οι οποίοι ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα και μάσκες, ακινητοποίησαν το πλήρωμα και έκλεισαν και το σύστημα ΑIS, δηλαδή το σύστημα του εντοπισμού του πλοίου.

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, οι βρετανικές εταιρείες λένε ότι κατευθύνεται το πλοίο προς το Ιράν και ότι εικάζεται ότι είναι και ιρανικής υπηκοότητας τα άτομα που έχουν προβεί στην ένοπλη κατάληψη του πλοίου.

Το χρονικό

Όλα έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τουλάχιστον έξι ένοπλους άνδρες με στρατιωτικές στολές να πραγματοποιούν ρεσάλτο στο πλοίο σημαίας Νήσων Μάρσαλ, το οποίο ωστόσο ανήκει σε ελληνική εταιρεία.

Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας στο NEWS 24/7, ανέφεραν πως ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι Έλληνας ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος. Οι εισβολείς, μετά την επιβίβασή τους, κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης.

Το United Kingdom Maritime Trade Operations (UKTMO) έλαβε αναφορές από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε “άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου” μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το σκάφος και ότι οι αρχές διερευνούν το περιστατικό.

Για το περιστατικό κατάληψης πλοίου έχει ενημερωθεί και το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο μαζί με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής “πραγματοποιούν τις απαραίτητες ενέργειες” ώστε να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: news247