Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σειρά συναντήσεων με φορείς του Θεάτρου αναφορικά με το Σχέδιο Θυμέλη είχε την Τετάρτη η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων προτάθηκαν λύσεις που αφορούσαν στο τρέχον εξάμηνο του Σχεδίου ενώ οι συναντήσεις, που ξεκίνησαν από την αρχή της βδομάδας, θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η κ. Κασσιανίδου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου και στη συνέχεια με εκπροσώπους της Συλλογικότητας. Επίσης, είχε συνάντηση και με το θέατρο Σκάλα μετά από δικό τους αίτημα.

Τονίζεται ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο με την Ένωση Ηθοποιών Κύπρου και τις Συντεχνίες ενώ θα επιδιωχθούν και συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι οι συναντήσεις που είχαν θέμα το Σχέδιο Θυμέλη με όλους τους φορείς έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα, τονίζοντας ότι στόχος του Υφυπουργείου είναι η στήριξη των ανθρώπων του θεάτρου. Ακόμη, επεσήμανε ότι προτάθηκαν λύσεις από το Υφυπουργείο, που αφορούσαν στο α’ εξάμηνο του Θυμέλη. Οι λύσεις που προτάθηκαν, όπως διευκρίνισε, είναι αυτές που είναι εφικτές στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων αλλά και των νενομισμένων διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι προτάθηκε από το Υφυπουργείο όπως οι επιλεγείσες προτάσεις του Σχεδίου Θυμέλη λάβουν πρόσθετη αναλογική χρηματοδοτική ενίσχυση βάσει της κατάταξης, ώστε να έχουν, όπως σημείωσε, καλύτερη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις θεατρικές τους παραγωγές για το α’ εξάμηνο. Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι το Υφυπουργείο θα αποστείλει αμέσως στους αιτούντες που έχουν επιλεγεί σχετική επιστολή ενημέρωσης, η οποία θα περιλαμβάνει το ενισχυμένο ποσό.

Ακόμη, η Υφυπουργός δήλωσε ότι το Υφυπουργείο εξέφρασε την πρόθεσή του να βοηθήσει και να ενισχύσει τους φορείς με δική τους στέγη δίνοντας πρόσθετο ποσό στο κονδύλι, το οποίο θα αφορά στα λειτουργικά τους έξοδα. Παράλληλα, η Δρ Κασσιανίδου ανέφερε ότι το Υφυπουργείο προτίθεται να εντάξει στο σχέδιο των λειτουργικών εξόδων νέες επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες θα καλύπτουν περαιτέρω κατηγορίες εξόδων τους. Γι’ αυτό το θέμα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται περαιτέρω συζήτηση καθώς και η υποβολή προς το Υφυπουργείο από την Ομοσπονδία Θεάτρων των αναγκών των θεάτρων που έχουν στέγη προκειμένου το Υφυπουργείο να αξιολογήσει την αύξηση του κονδυλίου που αφορά στα λειτουργικά τους έξοδα.

Σε ό,τι αφορά στο Σχέδιο Θυμέλη το οποίο θα προκηρυχθεί για το β’ εξάμηνο του 2024, η Υφυπουργός ανέφερε ότι εισάκουσε τις εισηγήσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης του Σχεδίου Θυμέλη, σε συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα, αλλά και των φορέων με τους οποίους συναντήθηκε. Ακόμη, χαρακτήρισε τις συναντήσεις σημαντικές προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και αναβάθμισης του Σχεδίου, στο πλαίσιο των αναγκών του τομέα.

Θα συνεχίσουν οι συναντήσεις, ανέφερε η κ. Κασσιανίδου, ενώ οι φορείς αναμένεται να υποβάλουν και γραπτώς τις εισηγήσεις τους προκειμένου να διαμορφωθεί το αναθεωρημένο κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί σε δημόσια διαβούλευση περί τον μήνα Φεβρουάριο.