Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σε συστάσεις προς το κοινό, με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα νότια, προβαίνει η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα ύστερα από σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, καλεί το κοινό να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι του ή τον χώρο εργασίας του δεν είναι φραγμένα καθώς και ότι οι υδρορροές στο υποστατικό του λειτουργούν κανονικά.

Αν κάποιος διαθέτει υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, πρέπει να προχωρήσει στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και να εγκαταστήσει αυτόματη αντλία νερού καθώς και να απομακρύνει από το υπόγειό του πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό, προσθέτει.

Όποιος κατοικεί σε οικόπεδο με αυλή,  μπορεί να αφήσει -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη.

Το κοινό πρέπει να στερεώσει αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.), να ετοιμάσει τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης καθώς και να περιορίσει τις μετακινήσεις του.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, αν κάποιος είναι σε υπόγειο καλείται να το εγκαταλείψει και να μετακινηθεί σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Το κοινό δεν πρέπει να διασχίζει πλημμυρισμένο δρόμο πεζός ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα.

Επίσης πρέπει να μείνει μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών, εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση, και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Περαιτέρω σημειώνει ότι δεν πρέπει να εμποδίζονται τα συνεργεία διάσωσης και να μην γίνεται χρήση τηλεφώνου χωρίς σοβαρό λόγο.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αποκατάστασης, η Πολιτική Άμυνα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων και να βεβαιώνονται από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή τους είναι ασφαλής και ότι μπορούν να επιστρέψουν για τις εργασίες αποκατάστασης. 

Τονίζει ακόμα ότι θα πρέπει πριν προχωρήσουν στην όποια ενέργεια αποκατάστασης να κλείνουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να φοράνε κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγουν τυχόν τραυματισμούς.