Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, την ώρα που ο κορωνοϊός και οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος καλπάζουν, με τα κρούσματα, ειδικά μετά τις γιορτές, να αυξάνονται με γοργό ρυθμό, και τους παιδιατρικούς θαλάμους των νοσηλευτηρίων να είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, εφιστά την προσοχή των γονέων και των εκπαιδευτικών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής εντός των σχολικών μονάδων.

«Πρόκειται μόνο για έξαρση και όχι για επιδημιολογικό κύμα. Ο πανικός δεν είναι στις προθέσεις μας αλλά τα προληπτικά μέτρα, γιατί φαίνεται πως χαλαρώσαμε πάρα πολύ και αυτά τα προληπτικά μέτρα θα προστατεύσουν και τα ίδια τα άτομα και το περιβάλλον που έχουμε ευάλωτες ομάδες», ανέφερε η Υπουργός.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας καλό θα ήταν εάν υπάρξουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, το άτομο να περιορίζεται και παραμείνει στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση της ασθένειας. Σε περίπτωση φτερνίσματος ή βήχα θα πρέπει να καλύπτεται η μύτη και το στόμα ενώ θα πρέπει να γίνεται τακτικός αερισμών των τάξεων και των κλειστών χώρων των σχολείων.

Η Υπουργός Υγείας καλεί τα παιδιά να χρησιμοποιούν την προστατευτική μάσκα κατά τη μεταφορά τους με τα λεωφορεία από και προς το σχολείο.

«Τουλάχιστον το εκπαιδευτικό προσωπικό που είναι άνω των 60 ετών, σωστό θα είναι να εμβολιαστεί αλλά και να γίνονται και συχνοί έλεγχοι για τον covid και για το RSV να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Εάν ο γονιός καταλάβει ότι το παιδί του έχει συμπτώματα καλό θα ήταν να περιοριστεί για πέντε ημέρες εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό για τον covid», δήλωσε η κ. Κανάρη.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ενώπιον του στοιχεία για εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν θα βρεθούν αύριο στο καθήκον τους λόγω κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και η νέα προσπάθεια του Υπουργείο Υγείας για εμβολιασμό των ατόμων τρίτης ηλικίας.

«Είχαμε πάει από τον Νοέμβριο σε στέγες ευγηρίας, αλλά δυστυχώς υπήρχε άρνηση από μεγάλο αριθμό ατόμων τρίτης ηλικίας και σε στέγες», ανέφερε η Υπουργός.

Στόχος του Υπουργείου η θωράκιση των ατόμων αυτών ώστε να μειωθούν και οι νοσηλείες.