Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ταγιανι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σχηματίσει τον δικό της στρατό που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και στην πρόληψη των συγκρούσεων, δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Ταγιάνι είπε ότι η στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της άμυνας είναι προτεραιότητα για το κόμμα Forza Italia του οποίου ηγείται.

"Αν θέλουμε να είμαστε ειρηνευτές στον κόσμο, χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό. Και αυτή είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για να μπορέσουμε να έχουμε μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική", είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

«Σε έναν κόσμο με ισχυρούς παίκτες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία - με κρίσεις από τη Μέση Ανατολή έως τον Ινδο-Ειρηνικό - οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι ή οι Σλοβένοι πολίτες μπορούν να προστατεύονται μόνο από κάτι που ήδη υπάρχει, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία έχει αναδειχθεί στην πολιτική ατζέντα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν περισσότερο στην επέκταση του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία να προσχωρεί στη συμμαχία πέρυσι και τη Σουηδία να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μέλος.

Ο Ταγιάνι είπε επίσης ότι η ΕΕ των 27 εθνών θα πρέπει να εξορθολογίσει την ηγεσία της και να έχει μια ενιαία προεδρία, αντί για την τρέχουσα δομή ενός προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε ηγέτης της Forza Italia μετά τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέρυσι.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο θα είναι το πρώτο μέτρο της δημοτικότητας του κόμματος μετά την απώλεια του Μπερλουσκόνι.