Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρ

Ποιος μπορούσε να διανοηθεί πως ο εορτασμός των Αγίων Θεοφανίων στην Αμμόχωστο την έκτη Ιανουαρίου του 1974 έμελλε να είναι και ο τελευταίος, προτού η πόλη σκλαβωθεί από τους Αττίλες;

Μνήμες από τις μέρες της λευτεριάς ξανάρχονται στο μυαλό μέσα από το βίντεο που είχε καταγράψει τότε βρετανικό δίκτυο, και το οποίο έχει διασωθεί και βρίσκεται στο αρχείο του κινηματογραφιστή Τάσου Δημητριάδη.

Υπό αυξημένη αστυνομική φρούρηση χιλιάδες πιστοί, Αμμοχωστιανοί και μη, είχαν βρεθεί στα Βαρώσια για να ζήσουν από κοντά τον επίσημο εορτασμό των Θεοφανίων, παρόντος του τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας όλοι πορεύτηκαν προς την παραλία Γλώσσα, για τον καθιερωμένο καθαγιασμό των υδάτων.

Τολμηροί ήταν μόλις τρείς νεαροί, οι οποίοι βούτηξαν στα παγωμένα καταγάλανα νερά της Αμμοχώστου, για να πιάσουν τον σταυρό.

Ένας κατάφερε να πάρει στα χέρια του τον σταυρό και μαζί την ευλογία του τότε Προέδρου, ο οποίος απελευθέρωσε ακολούθως ένα περιστέρι, σύμβολο της εμφάνισης του Αγίου Πνεύματος στη Βάφτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό, από τον Άγιο Ιωάννη.

Έκτοτε και για μισό αιώνα μόνο σιωπή στην Αμμόχωστο, ανήμερα των Αγίων Θεοφανίων...

Ξύπνησαν μνήμες στον Άγιο Θυρσο

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και στον Άγιο Θύρσο, στη σκλαβωμένη χερσόνησο της Καρπασίας.

Μπορεί εδώ μισό σχεδόν αιώνα η Κύπρος να βρίσκεται υπό κατοχή, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τους Καρπασίτες, οι οποίοι ταξιδεψαν προς την σκλαβωμένη χερσόνησο, για να τελέσουν, μαζί με τους εγκλωβισμένους, τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων.

Δεκάδες ήταν οι πρόσφυγες από την Αγία Τριάδα και τα γύρω χωριά, οι οποίοι μετέβησαν οργανωμένα ή και μόνοι τους στην κατεχόμενη Καρπασία, και μαζί με τους εγκλωβισμένους κατέκλυσαν την σκλαβωμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, για να συμμετέχουν στα ιερά μυστήρια.

Της Θείας Λειτουργίας, που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, προέστη ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στην παραλία του Αγίου Θύρσου.

Αρκετοί νεαροί, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αψήφησαν τον κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά της κατεχόμενης Καρπασίας, για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού.

«Αφού ο Θεός είναι αιώνιος, αμετάβλητος, είναι από τη φύση του αγάπη, ειρήνη, αγαθότητα, ελεήμον κλπ. Όταν ο άνθρωπος μέσα στον χρόνο της ζωή του ενώνεται  μυστηριακά μαζί του αποκτά καταχάρην όλα όσα έχει ο αιώνιος Θεός.», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Μισό αιώνα μετά, όλοι οι εκτοπισμένοι προσεύχονται, τα φετινά να είναι τα τελευταία Θεοφάνια που γιορτάζουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες.