Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τις απόψεις των επιστημόνων για την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση θα ζητήσει το απόγευμα στην προγραμματισμένη σύσκεψη με την Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης της νόσου COVID-19 η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, στην οποία θα τεθούν απόψεις γύρω από το θέμα της ανάκλησης της απόφασης για μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, επί της ουσίας αυτό που θα εξεταστεί είναι η επαναφορά της μάσκας σε στέγες ευγηρίας, αφού οι περισσότερες εισαγωγές με COVID 19 στα νοσοκομεία είναι από ηλικιωμένους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από στέγες ευγηρίας, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να γίνει μια ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους συνωστισμού.

Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο Υγείας κάνει σκέψεις για δράσεις, όπως οι δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε κεντρικά σημεία (πολυκαταστήματα, υπεραγορές, κλπ), ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποφασιστεί, αφού ακουστούν όλες οι απόψεις και οι εισηγήσεις.

Στο μεταξύ, το αρμόδιο Υπουργείο παρακολουθεί τα στοιχεία που δίδει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το απόγευμα θα παρουσιαστούν και οι δράσεις άλλων χωρών, ώστε να γίνει σύγκριση.

Σημειώνεται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζουν σταδιακά επιδείνωση. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο, την εβδομάδα 21 με 27 Δεκεμβρίου του 2023, καταγράφηκαν 2.600 θετικά κρούσματα.  

Εξάλλου, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία γύρω στους 70 ασθενείς, εκ των οποίων τρεις -εκτός κινδύνου- στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένα άτομα από 75 μέχρι 80 ετών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, τα θετικά κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, λόγω των συγκεντρώσεων σε σπίτια και κλειστούς χώρους κατά της μέρες των εορτών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στη σύσκεψη θα εξεταστούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακουστούν οι εισηγήσεις των ειδικών σε σχέση με τους τρόπους, μέσω των οποίων θα μπορέσει να περιοριστεί η διασπορά του ιού», ενώ σημείωσε πως «οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα προκύψουν στη βάση των νέων δεδομένων που θα παρουσιαστούν και μετά από τις εισηγήσεις που θα προκύψουν».

Στην περίπτωση, πάντως, που θα αποφασιστεί η επαναφορά κάποιου μέτρου, τότε το Υπουργείο Υγείας θα ετοιμάσει άμεσα διάταγμα, το οποίο θα αποστείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση.