Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στη Νέα Υόρκη στρέφεται η προσοχή για ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, με την χαραυγή του 2024. Θέμα ημερών αν όχι των επόμενων ωρών θεωρείται η επίσημη ανακοίνωση για το διορισμό της Μαρία Άνχελα Χόλγκιν Κουεγιάρ, ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, ενώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθεί και ο Κόλιν Στιούαρτ, ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί των εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες. Επιμένει να θέτει απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις, για να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, ο Ερσιν Τατάρ.

Μήνας κινητικότητας, με εξελίξεις πιθανόν καθοριστικής σημασίας, θεωρείται ο Ιανουάριος για το Κυπριακό.

Στη Νέα Υόρκη, επίκειται η επίσημη ανακοίνωση για το διορισμό της Μαρία Άνχελα Χόλγκιν Κουεγιάρ ως απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Η διπλωμάτης από την Κολομβία αναμένεται να έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς επίσης και με τον ειδικό του αντιπρόσωπο στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.

Ο καναδός διπλωμάτης θα βρεθεί επίσης τις επόμενες μέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ενόψει των συζητήσεων ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επί της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για τις καλές του Υπηρεσίες.

Ο Κόλιν Στιούαρτ αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο νησί και ακολούθως θα υποβληθεί το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ετήσια ανανέωση της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος θα υιοθετηθεί πριν από την 31η Ιανουαρίου οπόταν και εκπνέει η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Δεν πάει σε συνομιλίες ο Τατάρ

Την πρόθεση του να μην παρακαθίσει σε συνομιλίες, εκτός και αν υπάρξει αποδοχής της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας στην αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων, επανέλαβε στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμα του ο Ερσίν Τατάρ.

Ο κατοχικός ηγέτης αναγνώρισε ότι ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα συνδράμει στην ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Χθες πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα.