Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιβανος

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη στη νότια Βηρυτό, επικαλούμενο δύο πηγές ασφαλείας. Η περιοχή είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση έγινε με ντρόουν στην περιοχή  Mashrafiyah και στόχευε τα γραφεία της Χαμάς.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ του Λιβάνου ο κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι σκοτώθηκε στην επίθεση.

Ειδικότερα το Al Manar αναφέρει ότι ο Αλ Αρούρι ήταν ο στόχος της επίθεσης ενώ το λιβανέζικο κανάλι al-Mayadeen μετέδωσε ότι ο Αρούρι σκοτώθηκε.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισραήλ θα πρόκειται για την πρώτη επίθεση στη Βηρυτό από το 2006.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής οι συγκρούσεις περιορίζονται στη συνοριακή γραμμή Ισραήλ – Λιβάνου ενώ έχουν σκοτωθεί και άμαχοι στον Λίβανο καθώς και δημοσιογράφοι.

Τις τελευταίες ημέρες οι συγκρούσεις αυτές έχουν ενταθεί και αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ θα γίνει πόλεμος πλήρους κλίμακας, ενώ αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για να εξοντώσει τη Χεζμπολάχ.

ΟΗΕ: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση μετά τον θάνατο Σάλεχ Αλ Αρούρι

Η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Φλορένσια Σότο Νίνο ρωτήθηκε από τον διπλωματικό ανταποκριτή του Al Jazeera για το αν η επίθεση κατά του αλ Αρούρι αποτελεί παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, εφόσον πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ και αν ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση.

Επέλεξε να παρακάμψει την ερώτηση, λέγοντας ότι δεν «θέλει να κάνει εικασίες».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζητούσε τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

«Νομίζω ότι το μήνυμά μας προς όλους … είναι το ίδιο: Λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων και της ευθραυστότητας της κατάστασης στην περιοχή, καλούμε όλα τα μέρη σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Δεν θέλουμε βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία», δήλωσε η Soto Nino.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι Λίβανος θα καταγγείλει το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του «κατάφωρου» χτυπήματος στο νότιο προάστιο της Βηρυτού και όλων των «νέων ισραηλινών παραβιάσεων της λιβανέζικης κυριαρχίας.