Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οκ

Εικοσιπέντε μόνο φλαμίνγκο εντοπίσαμε το πρωί στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου. Αριθμός ο οποίος απέχει κατά πολύ από εκείνο των προηγούμενων χρόνων. 

«Τα τελευταία 15 χρόνια είναι ο πιο χαμηλός Δεκέμβριος σε νούμερα φλαμίνγκο που έχει καταγραφεί παγκύπρια», ανέφερε ο Νίκος Κασίνης, προσθέτοντας ότι «ο λόγος είναι βασικά συνδυασμός η βροχόπτωση χαμηλή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες. Φαίνεται ότι και τα δύο επηρεάζουν αρνητικά την αύξηση των πουλιών τόσο στην αλυκή Ακρωτηρίου τόσο και στη λάρνακα αλλά και σε άλλες περιοχές που έχουμε όπως της Ορόκλινη και στο Παραλίμνι. Λιγότερα αλλά κάνουν και αυτά κάποιους αριθμούς.» 

Μειωμένος είναι ο αριθμός των φλαμίνγκο που συναντά κάποιος και στην Αλυκή Λάρνακας. 

«Τα φλαμίνγκο αν υπάρχει αρκετό νερό τους μήνες μετανάστευσης του Οκτώβρη Νιόβρη είτε αργότερα, αυξάνονται σε αριθμούς», δήλωσε ο κ. Κασίνης.

Tα φλαμίνγκο επέλεξαν ένα σημείο αρκετά κοντά στον κύριο δρόμο. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να τα παρακολουθήσει και για αυτό καλούμαστε να είμαστε προσεκτικοί για να μη τα ενοχλήσουμε.

Τα πανέμορφα αυτά πουλιά με το ιδιαίτερο ροζ χρώμα, άλλοτε δημιουργούσαν εντυπωσιακές εικόνες με τη μαζική τους κάθοδο. 

Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, ακόμη και αν υπάρξουν βροχοπτώσεις τον Ιανουάριο, πάλι οι αριθμοί των Φλαμίνγκο και άλλων αποδημητικών ειδών θα παραμείνουν μικροί 

«Μαζί με τα φλαμίνγκο επηρεάζονται και αλλά είδη γιατί να μην υπάρχει νερό κα ψηλές θερμοκρασίες παρατηρείται χαμηλός αριθμός και σε πάπιες και σε άλλα παρυδάτια το χειμώνα που δεν ήρθαν βασικά», προσθέτει. 

Σημαντικό ρόλο για την κάθοδο των φλαμίνγκο διαδραματίζει η βροχόπτωση αλλά και η ύπαρξη νερού στις αλυκές. 

Υπό στενή παρακολούθηση ευρίσκεται στο μεταξύ και το φλαμίνγκο το οποίο διασώθηκε στη Λάρνακα και φέρει ειδικό πομπό για καταγραφή των κινήσεων του. 

Το νεαρό σε ηλικία πουλί παραμένει στην Κύπρο και πηγαινοέρχεται μαζί με άλλα φλαμίνγκο στους υδρότοπους μας. 

Μέγα ερώτημα το εάν θα μας κάνει και φέτος τη χάρη να μας επισκεφθεί το σπάνιο μαύρο Φλαμίνγκο, του οποίου για την ώρα αγνοούνται τα ίχνη.