Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την πρώτη μέρα του χρόνου επέλεξαν να κάνουν ότι σκοπεύουν να κάνουν και τις υπόλοιπες 364 μέρες του 2024 οι χειμερινοί κολυμβητές της Λεμεσού. Να... κολυμπήσουν. 

Κατά μήκος της παραλιακής κοντά στην επίχωση, ανά ομάδες και παρέες οι χειμερινοί κολυμβητές δήλωσαν και σήμερα παρών: 

«Είμαστε η ομάδα της Φραγκοκλησσιάς. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε εφαρμόσει αυτό το πράμα κάθε πρωτοχρονιά. Καλούμε τον κόσμο να ξεκινήσει τη θάλασσα χειμώνα καλοκαίρι. Είναι όλο υγεία. Ήταν πολύ ωραίο το νερό 18 βαθμοί, ευχαριστηθήκαμε το». 

«Ερχόμαστε καθημερινώς ολόχρονα. Μετά από χρόνια που μαζευτήκαμε μεγάλη ωραία και περνάμε ωραία... ενωθήκαν τα σκουφιά μας.. βάζουμε όλοι τον οβολό μας και κάμουμε αυτό και περνούμε καλά». 

«Συνήθως ερχόμαστε κατά τις 5, σήμερα επειδή ξενυχτήσαμε και λίγο ήρθαμε κατά τις 6:00 - 6:30. Έχει σχεδόν τριάντα χρόνια που έρχομαι εδώ, δεν μας ενίκησε το νερό η θερμοκρασία τίποτε». 

Την πρώτη βουτιά για το 2024 συνόδευαν το ζεστό κρασί, η ζιβανία, και τσιμπήματα από μανιτάρια μέχρι κοχλιούς. Ενώ δεν έλειπε η μουσική και η εύθυμη διάθεση. 

«Τα τελευταία 10χρονια κάθε πρωί κρύο έχει χιόνια έχει νερά έχει η θάλασσα είναι απόλαυση. Και πράγματι είναι ο καλύτερος γιατρός-συστήνεται σε όλους. να μιλήσεις να αστειέψεις να πεις καλημέρα είναι το καλύτερο πρωινό που έχει κάποιος στη ζωή του». 

Λίγο πιο κάτω από την ομάδα της Φραγκοκλησσιάς στην Ακτή Ολυμπιών μια ακόμη παρέα απολαμβάνει τις βουτιές 

«Για καλή χρονιά συνηθίζουμε να βουτούμε και την πρώτη μέρα του χρόνου ανεξάρτητα την ώρα που θα κοιμηθούμε το βράδυ. Ξυπνάμε και είναι η πρώτη μας έννοια. Είναι τρόπος ζωής για εμάς τους Λεμεσιανούς το κολύμπι η θάλασσα είναι τόπος αναφοράς όπου κολυμπούμε πίνουμε τον καφέ μας». 

Το κολύμπι την πρώτη του χρόνου έχει καταστεί θεσμός για τους χειμερινούς κολυμβητές, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να είναι ολοένα και περισσότεροι. 

Πιστοί στο ραντεβού τους σε Πάφο και Λάρνακα 

Πιστοί στο παραδοσιακό τους ραντεβού με την έναρξη της νέας χρονιάς και οι χειμερινοί κολυμβητές σε Πάφο και Λάρνακα.   

Οι χειμερινοί κολυμβητές του Σωματείου «Βρυσούθκια Κέλπετρη» στην Πάφο, συνδύασαν την πρώτη βουτιά στην παραλία των Δημοτικών μπάνιων, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και τα παγωμένα νερά. Έκοψαν βασιλόπιτα σε θάλασσα και ξηρά και τραγούδησαν τα κάλαντα για το καλό της νέας χρονιάς. 

Τηρώντας ευλαβικά κι ένα άλλο έθιμο, έψησαν την παραδοσιακή σούβλα στην παραλία, με την βοήθεια συγγενών και φίλων, με ποτό, χορό και τραγούδι να ανεβάζουν το κέφι και... την θερμοκρασία. 

Ευχές για περισσότερη ειρήνη στον κόσμο, έστειλε ο Ανδρέας Γρηγοριάδης πρόεδρος του Σωματείου Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου Βρυσούθκια Κέλπετρη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης. 

«Η νέα χρονιά, να φέρει αγάπη, υγεία, ευτυχία, επιτυχία», ευχήθηκε ο κ. Γρηγοριάδης. 

«Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, με υγεία, αγάπη, χαρά, καθαρές θάλασσες», ανέφερε ο κ. Ιερωκηπιώτης». 

Χωρίς δισταγμό βούτηξαν στα παγωμένα νερά και οι χειμερινοί κολυμβητές στη Λάρνακα. 

Με τους μεγαλύτερους να προσπαθούνε να εμφυσήσουν στους νεότερους την αγάπη για τις χειμωνιάτικες βουτιές. 

Έκοψαν επίσης τη Βασιλόπιτα, με τον δήμαρχο της πόλης και βουλευτές, ανταλλάζοντας μικροί και μεγάλοι ευχές για το καλό του χρόνου.