Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Την σημαντικότητα εμβολιασμού τόνισε η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας. Η κυρία Κανάρη εξήγησε πως πολλοί ηλικιωμένοι δεν εμβολιάζονται παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας έστειλε κινητές μονάδες εμβολιασμού σε κλειστές δομές.

«Δυστυχώς δεν υπήρχε αυτή η ανταπόκριση που αναμέναμε. Για αυτό θα επανέλθουμε με τις προσπάθειες μας, έστω και τώρα γιατί θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια περισσότερη αύξηση και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε σημεία του παρελθόντος» ανέφερε η Υπουργός σε δηλώσεις της.

Η Υπουργός Υγείας προανήγγειλε επιπλέον μέτρα όπως συστάσεις για εμβολιασμό, παροχή μασκών, τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε προσωπικό και επισκέπτες, ενώ διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εμβολιασμό, καθώς για το Υπουργείο οι εμβολιασμοί θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο.

Σε πρωινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η Υπουργός είπε ότι τα περισσότερα περιστατικά ασθενειών προέρχονται από στέγες ευγηρίας, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται ένας αριθμός γύρω στους 75 ασθενείς. Τα κρούσματα που καταγράφονται στους οίκους ευγηρίας προκαλούν την ανησυχία του Υπουργείου αλλά και των αρμοδίων οι οποίοι τονίζουν την σημαντικότητα λήψης μέτρων στους οίκους ευγηρίας, με την χρήση μάσκας εντός των οίκων να είναι απαραίτητη.

«Αυτό (η χρήση μάσκας) μπορεί να αποφευχθεί και ο τρόπος να αποφευχθεί είναι να τηρούνται τα μέτρα δηλαδή όσοι επισκέπτονται να πηγαίνουν με αρνητικό τεστ και να φορούν και την μάσκα τους και αυτό αφορά και τους νοσηλευτές» είπε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης.

Με μόνο το 25% των όσων διαμένουν σε οίκους ευγηρίας να είναι εμβολιασμένο, θεωρείται αναγκαία η θωράκιση και η υγειονομική ασφάλεια των οίκων για προστασία της ποιο ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού.