Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ρωσικό δίκτυο RIA Novosti, υποστήριξε ότι οι στόχοι που έθεσαν τόσο η Ρωσία στην Ουκρανία, όσο και το Ισραήλ στη Γάζα, συμπίπτουν στην ουσία τους. Αποφεύγοντας να επικρίνει τους χειρισμούς του Βενιαμίν Νετανιάχου, αντιθέτως επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.

Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στους ισραηλινούς χειρισμούς στον πόλεμο στη Γάζα, άρχισε τη συνέντευξή του λέγοντας ότι «ο Νετανιάχου, εξαγγέλοντας πως η Χαμάς θα πρέπει να καταστραφεί τόσο ως στρατιωτική δύναμη, όσο και ως οργάνωση εν γένει, ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Γάζας».

«Όταν μάλιστα ο Νετανιάχου εξήγγειλε ότι θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος στις ριζοσπαστικές τάσεις που επικρατούν στον παλαιστινιακό θύλακα, ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της αποναζιστικοποίησης», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, καταλήγοντας ότι «ουσιαστικά, η Ρωσία και το Ισραήλ διεξάγουν τους δύο αυτούς πολέμους, που έχουν αμφότεροι κοινό στόχο: την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση, δύο στόχοι που εξαρχής η Ρωσία είχε θέσει στον εαυτό της, εισβάλλοντας στην Ουκρανία το 2022».

Αφού εξέφρασε την κατανόησή του ως προς τους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης Νετανιάχου, ο Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης των προκατόχων του σημερινού Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπένετ και Λαπίντ. Αναφερόμενος στη στάση που είχε υιοθετήσει ως προς τον πόλεμο της Ουκρανίας ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ο Λαβρόφ είπε ότι «εξεπλάγη πάρα πολύ από την τότε ισραηλινή αντίδραση» προσθέτοντας ότι «είχε φροντίσει να του το επισημάνει και κατ’ ιδίαν».

Αναφερόμενος στον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς σχολιάζει την παρούσα κατάσταση, αλλά, παρ’ όλες τις επικρίσεις που εκφράζονται σε όλο τον κόσμο και παρότι έχει βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να καλείται να αντιμετωπίσει μία τόσο περίπλοκη κατάσταση, ο Νετανιάχου αποφεύγει να εκφράζει γνώμη σχετικά με το τι συμβαίνει στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Ο Λαβρόφ επεσήμανε την καλή επαφή που διατηρούν μεταξύ τους οι Πούτιν και Νετανιάχου, λέγοντας ότι «πραγματοποίησαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που είχαν σκοπό να προωθήσουν την απελευθέρωση ισραηλινών αιχμαλώτων» που κρατούνται από την Χαμάς.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας, που υποστηρίζουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων τι θα συνέβαινε στις 7 Οκτωβρίου και ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει την επίθεση». «Οφείλουμε να διαχειριστούμε με προσοχή τις κοινές πτυχές που συνδέουν την Ιστορία της Ρωσίας και του Ισραήλ, και κυρίως στον κοινό μας αγώνα κατά του ναζισμού. Αυτό είναι το στοιχείο που ενώνει Ρωσία και Ισραήλ σε καθαρά ιστορικό επίπεδο», κατέληξε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και τα τοπικά ΜΜΕ δεν σχολίασαν το περιεχόμενο της συνέντευξης Λαβρόβ.