Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

«Κάτω τα χέρια από τις κρατικές δομές υγείας». 

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή, από τους οργανωμένους ασθενείς.   

«Η πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως διαπιστώνεται, δεν είναι να ενισχύσει το ΓεΣΥ. Αν ήθελαν να ενισχυθεί το ΓεΣΥ, δεν θα έκοβαν από τον προϋπολογισμό του τις 56 θέσεις που περιέλαβε ο ΟΑΥ. Η Υγεία είναι ο φτωχός συγγενής», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. 

Σε συνέντευξη τύπου, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου εξαπέλυσε βολές κατά πάντων επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών προσωπικά καταλογίζοντας μάλιστα σκοπιμότητα πίσω από τα όσα ο Μάκης Κεραυνός κατά καιρούς αναφέρει για το ΓεΣΥ. 

«Απλά να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που το υπουργείο Οικονομικών στέλνει εντολή για μείωση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λεφτά που ήδη έχει στο ταμείο του», ανέφερε ο Μίλτος Μιλτιάδους, Εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. 

Η ΟΣΑΚ δηλώνει πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, η οποία εκτός από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ προέβλεπε και την προώθηση συγκεκριμένων νομοσχεδίων που αφορούν μεταξύ άλλων στην λειτουργία ανεξάρτητης εθνικής αρχής ασθενοφόρων και την λειτουργία του θεσμού του συνηγόρου του ασθενούς. Νομοσχέδια που σύμφωνα με τους οργανωμένους ασθενείς είναι εγκλωβισμένα στο προεδρικό ενώ γίνονται παρασκηνιακές παρεμβάσεις για την αλλοίωσή τους. 

«Διαμηνύουμε στην Κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούμε μεσοβέζικες λύσεις του στυλ «έφορος ασθενοφόρων. Δεν θα δεχθούμε να βάλει κανένας χέρι στο ταμείο του ΓεΣΥ. Δεν θα δεχθούμε μεσοβέζικες λύσεις στο θέμα του Συνήγορου του Ασθενή», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. 

Ήγειραν για άλλη μία φορά την ανάγκη για κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών που παραπέμπονται στο εξωτερικό για θεραπεία καθώς επίσης και των συνοδών τους.  

«Υπάρχει μια ενημέρωση ότι ο ΠτΔ έχει ζητήσει ...... αλλά επίσημη τοποθέτηση», δήλωσε ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μάριος Χαραλαμπίδης.  

Βολές εναντίον κομμάτων 

Οι οργανωμένοι ασθενείς βάλλουν επίσης κατά των κομμάτων καλώντας τους βουλευτές να μελετήσουν το ΓεΣΥ και να ενημερωθούν σωστά, αφού όπως υποστηρίζουν υπάρχει πλήρης άγνοια για ουσιώδη ζητήματα.    

«Απαιτούμε από τα κόμματα να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τον τομέα της υγείας ως μια πηγή θεμάτων για αντιπολίτευση και λαϊκισμό», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. 

 Από πλευράς του ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι «αυτή η δημοσιογραφική έχει σκοπό να περάσει τα μηνύματα σε όσους έχουν ευθύνη και είναι σε θέσεις που λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν το ΓεΣΥ να συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Διαφορετικά αν για όλα τα θέματα να φτάνουμε στον Πρόεδρο δεν πρόκειται να λύσουμε τα προβλήματα». 

Οι οργανωμένοι ασθενείς τόνισαν εν κατακλείδι ότι δεν διαθέτουν τρακτέρ για να βγουν στους δρόμους και να προκαλέσουν κομφούζιο, ούτε έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενισχύσουν προεκλογικές εκστρατείες, και ότι μοναδικό όπλο είναι η φωνή τους την οποία δεν πρόκειται να σιγήσει κανένας.