Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Αμετακίνητοι στην απόφαση για κλείσιμο των τυροκομείων τους στις 10 Ιανουαρίου παρουσιάζονται οι τυροκόμοι.

Θεωρούν πως η αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 19% για την παραγωγή του χαλουμιού ΠΟΠ, δεν μπορεί να λειτουργήσει , καθώς όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος.

«Το 19% που υπολόγισε το υπουργείο γεωργίας, αφήνει έξω τα προϊόντα που είναι καθαρά αιγοπρόβεια, χαλούμι,  γιαούρτι και γάλα. Άρα για να μπορούσαν τα τυροκομεία να φτάσουν στο 19%  έπρεπε εν μια νυχτί  να σταματήσουν να παράγουν αιγοπρόβεια προϊόντα», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Μιχάλης Κούλλουρος.

Το διαφαινόμενο κλείσιμο των τυροκομείων, έφερε και την αντίδραση των αγελαδοτρόφων οι οποίοι τονίζουν πως από τις 10 του Ιανουαρίου θα μεταφέρουν το γάλα στο προεδρικό.

«Με την εφαρμογή του ΠΟΠ άρχισαν να μειώνονται οι  εξαγωγές  και αυτή τη στιγμή με τις αποφάσεις που λαμβάνει  η κυβέρνηση  το πιο πιθανόν αν καταλήξουμε στο 50-50 που φημολογείται τον Ιούνιο οι εξαγωγές θα είναι κάτω από το μισό, το θέμα πρέπει να το χειριστούν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται από εμπόριο και οικονομία αυτή τη στιγμή γίνονται ερασιτεχνισμοί,από το 2014  που κατατέθηκε ο φάκελος δεν έχουν μεριμνήσει να καταμετρούν το αιγοπρόβειο γάλα ακριβώς για να λένε ότι θέλουν  για να βάζουν ποσοστό ότι θέλουν », επισήμανε ο Εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριακού.

Το υπουργείο Γεωργίας πάντως, αντικρούει τους ισχυρισμούς των τυροκόμων και αγελαδοτρόφων τονίζοντας πως η αύξηση της ποσόστωσης έγινε στη βάση στοιχείων που περιείχαν τα ίδια τα τυροκομεία.

«Τελικός στόχος είναι η συμμόρφωση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που προβλέπει ότι η συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος πρέπει να είναι περισσότερη έπο το αγελαδινό. Θέλω να πιστεύω ότι οι τυροκόμοι αναγνωρίζοντας τα δικά τους συμφέροντας και τα συμφέροντα του τόπου ότι δεν θα υλοποιήσουν την απόφαση τους διότι μόνο ζημιά θα δημιουργηθεί», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου.

Τα καστανά από την φωτιά στο θέμα που προκύπτει καλείται να βγάλει ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις 4 Ιανουαρίου σε συνάντηση με τους τυροκόμους στο προεδρικό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, η πληροφόρηση που υπάρχει έπο την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πως θα δοθεί τελικά η πενταετής μεταβατική περίοδος για να συμμορφωθεί η Κύπρος με τον κανονισμό που προβλέπει το αιγοπρόβειο γάλα να υπερτερεί του αγελαδινού για παραγωγή χαλλουμίου ΠΟΠ.