Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βηθλεεμ

Χωρίς το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία και χωρίς γιορτινή ατμόσφαιρα, η Βηθλεέμ δεν θυμίζει φέτος την εικόνα που είχε τα Χριστούγεννα των περασμένων ετών, εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα. Σχεδόν μηδενική είναι και η παρουσία επισκεπτών από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης να παρουσιάζουν μηδενική εμπορική κίνηση, μικρότερη ακόμα και από την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από τοπικούς εμπορικούς παράγοντες. Οι καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες παρελάσεις των προσκόπων στο κέντρο της Βηθλεέμ και η χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν.  

Αντίστοιχο είναι και το κλίμα στην Ιερουσαλήμ, όπου οι εκκλησιαστικοί φορείς όλων των χριστιανικών δογμάτων αποφάσισαν να απέχουν από εορταστικές εκδηλώσεις και δημόσιους στολισμούς στην Παλιά Πόλη κατά την διάρκεια των φετινών Χριστουγέννων, πέραν των απαραίτητων λειτουργιών που θα πραγματοποιηθούν στις καθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες που ακολουθούν το νέο ημερολόγιο. Ταυτόσημη στάση αποφάσισε με ανακοίνωσή του να εφαρμόσει και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ενόψει των φετινών Χριστουγέννων, που κάθε χρόνο γιορτάζονται κατά το παλαιό ημερολόγιο στις 7 Ιανουαρίου.

Η απόφαση των τοπικών Πατριαρχείων να απέχουν από εορταστικές εκδηλώσεις πέραν της πραγματοποίησης των λειτουργιών στους ιερούς ναούς που βρίσκονται στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή συνδέεται με τη συνέχιση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά την καθιερωμένη επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στις 21 Δεκεμβρίου, μιλώντας εξ ονόματος όλων των Πατριαρχών και Εκκλησιών που εδρεύουν στην Ιερουσαλήμ, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ κατά την προσφώνησή του «εξέφρασε την απαίτηση  για άμεση διακοπή της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

«Οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων, ενωμένοι στην δέσμευσή τους για Ειρήνη, αναγνωρίζουν την τεταμένη ανθρωπιστική κρίση και τα δεινά που υφίστανται αθώοι πολίτες, που βρίσκονται εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι όλοι οι φορείς των χριστιανικών δογμάτων «απορρίπτουν το ενδεχόμενο ένοπλης λύσης του προβλήματος», προτάσσοντας «τον διάλογο και την συμφιλίωση ως την μοναδική αποτελεσματική οδό που θα οδηγήσει στην ειρήνη».

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ τόνισε την ανάγκη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη «δεν αποτελεί μόνο έκφραση ηθικών αξιών, αλλά συλλογική απόρριψη των κύκλων της επαναλαμβανόμενης βίας», την οποία έκρινε ως «αναποτελεσματική για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης». «Οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Αγίας Γης τονίζουν τη σημασία της ταχείας δράσεως, με την επείγουσα προτροπή να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές», καταλήγει η ανακοίνωση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που αναφέρεται στην πρόσφατη καθιερωμένη συνάντηση των Προκαθημένων των δογμάτων με τον Ισραηλινό Πρόεδρο ενόψει των Χριστουγέννων.

Από την άλλη, από το γραφείο Τύπου του Βατικανού διευκρίνισε ότι δύο ημέρες μετά την εθιμοτυπική συνάντησή τους με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτσογκ, οι Προκαθήμενοι των Πατριαρχείων και  Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ εξέδωσαν στις 23 Δεκεμβρίου πρόσθετη διευκρινιστική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η συνάντηση με τον κ. Χέρτσογκ δεν αποτέλεσε μία απλή ανταλλαγή γιορτινών ευχών, αλλά είχε ως σκοπό να τονισθεί «η απαίτηση των Χριστιανών όλου του κόσμου να λήξει άμεσα το αιματοκύλισμα στην Γάζα», μεταφέροντας «τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Δυτικής Όχθης και ιδιαίτερα αυτών που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Βηθλεέμ για τους περιορισμούς μετακίνησης που έχουν επιβάλει οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις».

Στην ανακοίνωση σχολιάζεται αρνητικά ο τρόπος με τον οποίον «κάποια ισραηλινά ΜΜΕ κάλυψαν τη συνάντηση των Προκαθημένων των Εκκλησιών με τον Πρόεδρο Χέρτσογκ «διαστρεβλώνοντας τον λόγο πραγματοποίησης της συνάντησης». Η διευκρινιστική αυτή ανακοίνωση αναδημοσιεύθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, WAFA.