Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σε κλείσιμο των τυροκομείων από τις 10 Ιανουαρίου προχωρά ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου, ο οποίος σε ανακοίνωση τονίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα μέλη του δεν θα δεσμεύονται από τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022 μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων, καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

«Ο λόγος που προχωρούμε σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες γάλακτος για να συνεχιστεί η παραγωγή στα επίπεδα που ήταν πριν την έκδοση του διατάγματος στις 20 Οκτωβρίου ... κάναμε αρκετές προσπάθειες να βρεθεί λύση χωρίς κάποια ανταπόκριση», επισήμανε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου Μιχάλης Κούλλουρος.

Η απόφαση για κλείσιμο των τυροκομείων είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου που επικρατεί εδώ και δύο μήνες μεταξύ Τυροκόμων και των Υπουργείων Εμπορίου και Γεωργίας, με αποκορύφωμα την χθεσινή συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου το ζήτημα ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου, όταν εκδόθηκε διάταγμα με το οποίο άλλαξε η ποσόστωση του αιγοπροβιου γάλακτος από 10 σε 19% στην παραγωγή χαλουμιού, χωρίς διαβούλευση και βάση λανθασμένων υπολογισμών, παραβιάζοντας μονομερώς το πλαίσιο της συμφωνίας.

«Πάγιες Θέσεις του συνδέσμου είναι να μην χαθούν οι εξαγωγές και να υπάρχει και η προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη τους, να μην χυθεί ούτε ένα λίτρο είτε αιγοπροβιου είτε αγελαδινό αλλά ούτε να χαθούν και οι θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Κούλλουρος.

Στις 4 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Σύνδεσμο Τυροκόμων με στόχο να αποφευχθεί μια ακόμη σοβαρή κρίση στον κλάδο, λίγες εβδομάδες μετά τη δυναμική κινητοποίηση πατατοπαραγωγών και σιτηροπαραγωγών.