Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, το πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα γήπεδα. Μεταξύ των μέτρων και η διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε φιλάθλους, ενώ ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα μπορεί ακόμη και να ακυρώνει αγώνες.

Στις προτάσεις και η αύξηση της διάρκειας του αποκλεισμού οπαδών από αθλητικούς χώρους, που μπορεί να αγγίξει και τα δέκα χρόνια.

Μέτρα για πάταξη βίας στα γήπεδα:

 

  • Εντατικοποίηση σωματικού ελέγχου φιλάθλων για εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων
  • Διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ
  • Σύσταση για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας.
  • Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών
  • Ακύρωση διεξαγωγής αγώνα

Αποφασισμένη να πατάξει την βία στα γήπεδα η κυβέρνηση, με το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει σήμερα το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου. Υλοποιώντας μια απόφαση που ελήφθη από τον περασμένο Μάρτη και μετά τα σοβαρά επεισόδια στο Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία και τον καλαθοσφαιρικό αγώνα Απόλλωνας – Ανόρθωση.

Με βάση τις αποφάσεις, θα τοποθετηθούν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης σε κάθε αθλητικό χώρο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνων.

«Επειδή γνωρίζουμε ότι η συμμόρφωση στα νέα δεδομένα θέλει χρόνο, αυτό που ζητούμε είναι να δοθεί μια περίοδος ενός χρόνου, χάριτος, για να μπορέσουμε να δώσουμε τον χρόνο στα γήπεδα και στα σωματεία να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία» είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου,

Η παρουσία της Αστυνομίας αλλά και οι εξουσίες της αυξάνονται, καθώς αποφασίστηκε η εντατικοποίηση του σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων. Ενώ θα της παρέχεται πλέον και η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε οπαδούς πριν την είσοδό τους στους αθλητικούς χώρους.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων και η αύξηση της χρονικής διάρκειας του διατάγματος αποκλεισμού φιλάθλων από αθλητικούς αγώνες, η οποία σε σοβαρές περιπτώσεις ή περιπτώσεις πολλαπλής καταδίκης, μπορεί να αγγίξει και τα 10 χρόνια.

Επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί με συνδρομή της Αστυνομίας και ο έλεγχος της κάρτας φιλάθλου, ενώ κλιμακωτά θα είναι τα μέτρα σε περίπτωση που φτάσουν στον Αρχηγό της Δύναμης πληροφορίες ή εύλογες υποψίες για επεισόδια ή διασάλευση της δημόσιας τάξης σε συγκεκριμένους αγώνες.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού θα τεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση.